Därför bör Rockborgen räddas

Ingvar Zachrisson (c) gjorde nyligen ett utspel i Borås Tidning där han föreslog att Rockborgen ska läggas ned. Jag tycker man borde lägga ner Zachrissons förslag istället.
Det hela är egentligen ganska enkelt.
Debatt • Publicerad 4 augusti 2009
Foto: 

Kultur är en kraft som kan skapa mening för människor. Utan mening förtvinar vi, det syns extra tydligt bland unga. Tomheten som blir kvar får ofta uttryck i destruktiva beteenden, vilket leder till ett otryggare samhälle. Är det trygghet man eftersträvar bör alltså en verksamhet lik Rockborgens vara högt uppskattad. Därför är det fel att lägga ner Rockborgen innan man funnit något alternativ.

För färre år sedan än vad jag har fingrar på min vänstra hand, vandrade jag själv omkring på Borås gator som en finnig och blyg tonåring. Halva min umgängeskrets tuggade Prozac (antidepressivt läkemedel) och andra halvan såg upp till andra ungdomar som ”lyckats” ta livet av sig.

Fritidsgårdarna var sedan länge ockuperade av högstadieelever som man gjorde allt för att slippa träffa. Krogarna kom man ännu inte in på och trotts allt plugg hade man ändå en del lediga timmar att döda. Borås var en tyst stad. Tristessen var uppenbar. Men ju mörkare natten blir, desto klarare lyser stjärnorna. Rockborgens verksamhet kunde, om inte annat i alla fall för en kort stund, bryta tystnaden, tränga undran tristessen och ta tillvara på den glödande energin som bodde i mitt bröst. Rockborgen var mitt Prozac. Ett alkohol- och drogfritt sådant dessutom. 

Zachrisson argumenterar för att stänga Rockborgen med hänvisning till säkerheten. Jag kan hålla med om att säkerheten är jätteviktig. Men har man lite ont i en nagel är det en korkad idé att hugga av sig armen. Möjligheten finns att plåstra om nageln, att rusta upp Rockborgen så att verksamheten kan leva vidare. Menar Zachrisson allvar med att vi ska vara rädda om ungdomarna, borde han inte föreslå ett sådant dråpslag mot ungdomskulturen utan att ha något vettigt att ersätta det med.

Rockborgen i sig är givetvis ingen helig ko som bör sättas i en konservburk och plockas fram till varje genration ungdomar, som om det vore någon mirakelmedicin. Tvärtom måste varje ungdomsgenration erövra sitt eget kulturella forum, för mig råkade det bara vara bland annat Rockborgen. Kanske det är något helt annat för morgondagens ungdomar, vad vi måste göra är att se till att inte kapa alla möjligheterna för dem att finna dessa forum.

Problemet med Zachrissons förslag är att en redan existerande kulturell verksamhet ska läggas ner utan att ersättas med något annat. Det skulle frånta många unga en möjlighet till en meningsfull fritid. Var den finniga och blyga tonåringen då gör av den glödande energin i sitt bröst vet vi inte. Förhoppningsvis behöver vi aldrig uppleva det.     

Mikael M Karlsson

Tankesmedjan Rödluvan

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.