1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Därför är EU-valet viktigt

Vi behöver ett Europa som står upp för schyssta arbetsvillkor, som arbetar för jämställdhet, som bekämpar klimathotet och som försvarar demokratin, skriver Ulf Olsson och Malin Carlsson.
Foto: 75906

De allra flesta har säkert märkt det – intresset för EU-valet är på det stora hela ganska svalt. Vi vill sträcka oss till att säga att det svala intresset faktiskt är ett hot mot demokratin. Därför vill vi vrida på frågan – är inte frågan om människovärdet angeläget?

Som så många tidigare än oss påpekat så är det här ett ödesval. Många pratar om EU:s påverkan som något luddigt och något som sker i periferin, men beslut som tas i EU påverkar alla boråsares vardag.

Tänk dig att du arbetar i ett annat land, vill du då inte ha lika rättigheter som andra arbetstagare i landet? Jo, så klart du vill. Lika lön för lika arbete ska vara en självklarhet, oavsett var i Europa våra arbetare vill arbeta. I dag är den europeiska lagstiftningen i dessa frågor bristfällig och riskerar att underminera den svenska modellen med kollektiv- avtal för att reglera löne- och arbetsvillkor. Den gemensamma europeiska arbetsmarknaden måste förändras, och för det krävs ett maktskifte i EU.

Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Vi kan inte tolerera en arbetsmarknad som nyttjas för att pressa löner eller försämra rättigheter för arbetstagare. För oss socialdemokrater är det en självklarhet att vi ska ha en gemensam arbetsmarknad som konkurrerar med kunskap – inte med låga löner och otrygga arbetsvillkor.

Tänk dig nu att du är jude eller judinna i Tyskland under andra världskriget, är du rädd? Så klart du är. I dag ser vi återigen samma hat växa, vi ser det överallt i vårt samhälle. Vi vet också hatets slutliga resultat. Vi har sett det på 1930-talet, men också på Utöya, på Drottninggatan och nu senast på Nya Zeeland och på Sri Lanka. Vi måste agera mot den avhumanisering av människor som pågår. Vi måste ta striden för en demokrati präglad av respekt och humanitet. En sak får vi aldrig svikta med och det är att alltid, oavsett vad, försvara människans okränkbara värde. Vi socialdemokrater tror på ett EU som förenar snarare än splittrar.

Tänk dig nu att du är en kvinna i EU:s innersta kärna i dag, är du underrepresenterad? Så klart du är. Bara 9 av 28 EU-kommissionärer är kvinnor. I parlamentet är 5 av de 14 vice talmännen kvinnor. Det räcker inte. Trots att det passerat 100 år sedan flera europeiska länder röstade för kvinnlig rösträtt är kvinnor fortfarande underrepresenterade i politiken. Det vill Socialdemokraterna ändra på. Bland annat vill vi att EU-kommissionen ska bli mer jämställd och varje land ska nominera en kvinna och en man till de kommissionärsposter som ska besättas.

Tyvärr vet vi att det inte bara är i politiska organ det är ojämställt. Runt om i vårt vackra Europa vet vi att kvinnors rättigheter i dag, 2019, pressas tillbaka. Aborträtten är under attack i flera länder och i Sverige har flera partier öppnat för att diskutera vår abortlagstiftning. Är det något som vi socialdemokrater är orubbat säkra på så är det att kvinnors rättigheter inte är till salu.

Så slutligen, tänk dig att du är en ung 16-åring, livrädd för att vi politiker inte tar vårt ansvar när det gäller klimatfrågan. Det är Greta Thunbergs, och många med hennes, vardag redan i dag. Häromveckan släppte FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald en alarmerande rapport om att nära en miljon arter hotas av utrotning. Fungerande ekosystem är fundamentala för djur och natur, men också för den mänskliga överlevnaden. Därför har vi socialdemokrater ställt oss bakom alla initiativ i Europaparlamentet denna mandatperiod som behandlat situationen för den biologiska mångfalden. Vi jobbar också hårt för att få bort många farliga ämnen och skärpa miljöreglerna. Vi har ett gemensamt ansvar att trygga framtiden för våra kommande generationer genom att förhindra klimatförändringar, satsa på naturvård och framför allt förverkliga Parisavtalet.

Vi socialdemokrater vill se ett EU för alla EU:s medborgare som tillsammans tar tag i de stora framtidsfrågor inget land tar hand om på egen hand. Vi behöver ett Europa som står upp för schyssta arbetsvillkor, som arbetar för jämställdhet, som bekämpar klimathotet och som försvarar demokratin. Om du också tycker det, gå och rösta. Din röst är exakt lika viktig som vår, som Stefan Löfvens och som Donald Tusks. Din röst påverkar Sverige, Västra Götaland och Borås. Din röst gör skillnad.

Ulf Olsson (S)

Malin Carlsson (S)

Läs mer

Nyheter

Borås: Man misstänks för olaga hot

På fredagskvällen tog polisen in en äldre man som misstänks ha hotat en kvinna som han har en nära relation med.

17.30: Dalkurd–Norrby

Lind inför Dalkurd borta: ”Det är små marginaler”

Här är förutsättningarna inför lördagens match mot Dalkurd.

Sport

Gustafsson Spång sexa i Varberg

Fyra sjuhäringar tävlade på den svenska proffstouren den här veckan.

Borås

Boråspolitiker kritiserar inställt högskoleprov

Svalander (L): ”Situationen ser annorlunda ut nu mot i våras”.

Borås

Bra turistsommar för Borås – ökat tryck på vissa besöksmål

”Jämfört med vad man befarade har sommaren ändå varit ganska bra”, säger Helena Alcenius, vd för Borås TME.

Corona i Sjuhärad

Chefläkaren svarar sjuksköterskorna på Säs

”Vi måste se till helheten och jämna ut beläggningen”