Annons

Damfotboll för syns skull i IF Elfsborg?

En satsning som börjar i div. 4 är inte ett seriöst alternativ för ett elitsatsande damlag i Elfsborg, det är en alibilösning för att slippa press och kritik, skriver Erik Svalander och Jonas Edenvik.
Debatt • Publicerad 2 mars 2019
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Johan Valkonen

En seriös elitsatsning på ett damlag i Elfsborg är bra för Borås, bra för Elfsborg och bra för damfotbollen i Borås, men måste starta i div. 1 för att lyckas.

IF Elfsborg har under året låtit Västra Götalands idrottsförbund genomföra en bred och opartisk utredning om konsekvenserna för IF Elfsborg av att starta ett damlag och hur en eventuell damsatsning bäst skall genomföras. Utredarna har pratat med andra föreningar, sponsorer, experter, supportrar, personal och kommer fram till många intressanta slutsatser.

Annons

Alla tillfrågade i utredningen tycker att Borås behöver ett lag med elit- ambitioner på damsidan och att Elfsborg har bäst förutsättningar att lyckas med en sådan satsning. Utredningen slår också fast att IF Elfsborgs varumärke skulle stärkas av att starta ett damlag.

Utredningen konstaterar också att det finns en stor risk att sponsorintäkterna minskar om Elfsborg inte startar ett damlag, men bedömer att det finns möjlighet till ökade sponsorintäkter med ett damlag i Elfsborg. Trenden att sponsra jämställt är på kraftigt uppåtgående och om Elfsborg gör en seriös damsatsning finns det potential att hitta nya sponsorer och få befintliga att öka sin insats.

”Att starta i div. 4 kommer inte att betraktas som en seriös satsning, utan som en dålig alibilösning och skada varumärket IF Elfsborg.”

En seriös elitsatsning för ett damlag i Elfsborg bör utnyttja möjligheten att börja så högt upp i seriesystemet som möjligt genom samarbete med någon eller båda de klubbar som i dag har lag i div. 1, Bergdalens IK och Sjömarkens IF. Båda dessa klubbarnas styrelser har yttrat sig till utredningen och är positiva till en damsatsning i Elfsborg och tycker att den satsningen skall starta i division 1. Det finns därmed en unik möjlighet att göra en elitsatsning som inom bara något år kan nå Elitettan, stärka samarbetet med andra klubbar och locka och inspirera duktiga fotbollstjejer i Borås. Dessutom till en låg kostnad, en klassisk Boråslösning.

Att starta i div. 4 kommer inte att betraktas som en seriös satsning, utan som en dålig alibilösning och skada varumärket IF Elfsborg. Med en start i div. 4 så kommer det att ta många år innan man når eliten och det skulle innebära konkurrens och konflikt med befintliga damlag/föreningar i Borås. En start i div. 4 kommer inte heller att locka spelare som i dag spelar i div. 1, eftersom de inte har tid eller intresse av att spela flera år i lägre divisioner. En satsning som börjar i div. 4 är inte ett seriöst alternativ för ett elitsatsande damlag i Elfsborg, det är en alibilösning för att slippa press och kritik.

Utredningen slår också fast att nästan samtliga tillfrågade anser att en damlagssatsning i Elfsborg bör organiseras på samma sätt som övrig elitfotboll inom föreningen, inte som en egen sektion eller egen juridisk enhet eller egen förening. Elfsborgs slogan är ju ”Vi tillsammans”.

En serös och genuin elitsatsning på ett damlag i Elfsborg skulle stärka föreningens varumärke, image och ekonomi. Det skulle vara bra för samarbetet med andra klubbar, bra för Borås stad, bra för sponsorerna och bra för fotbollstjejerna i Borås.

Vi uppmanar därför Elfsborgs styrelse och medlemmar att göra det enda rätta och ta beslut om att snarast starta ett elitsatsande damlag i samarbete med någon av, eller båda, befintliga div. 1-klubbar, Bergdalens IK och Sjömarkens IF.

Erik Svalander

Jonas Edenvik

Annons
Annons
Annons
Annons