1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Dags för lägre hyreshöjning

Räntorna är fortsatt låga och svensk inflation är på väg ner. Därför är det dags för lägre hyreshöjningar, anser Lennart Derehag.
Foto: Linda Forsell / SvD / TT

Nu startar förhandlingarna om 2020 års hyror. Fastighetsägarna har begärt att hyrorna ska höjas med 3,5 procent. Sveriges allmännytta hakar på och föreslår 2,5–3,5 procent. För en genomsnittlig hyresgäst i vår region skulle det innebära 200 respektive 143 kronor mer per månad i hyra. Det är höga yrkanden som hyresvärdarna kommer med. Redan i dag betalar Sveriges hyresgäster generellt sett mer än de som bor i bostadsrätt eller villa. Varför ska denna skillnad bli ännu större?

Vi har som vanligt inför förhandlingsarbetet analyserat bostadsföretagens ekonomi, och precis som förra året konstaterar vi att det är fortsatt lönsamt att äga och förvalta hyresfastigheter. Hyresrätten har varit en attraktiv investering under de senaste 20 åren och en tillgång med säkra intäkter.

quote
Man ska också komma ihåg att mer än vartannat hushåll består av ensamstående och förväntas kunna bära en hyreshöjning med endast en inkomst.
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Förhandlingarna inför 2020 måste föras utifrån de lokala förutsättningarna på orten. Totalt sett behöver dock hyresutvecklingen återgå till en långsiktigt mer hållbar nivå – hyreshöjningarna 2020 måste generellt sett bli lägre än året innan.

Effekterna av för höga nivåer kommer att slå hårt mot människors plånböcker. Vanligt folk måste kunna bo kvar i sina lägenheter. Landets hyresgäster betalar i dag 115 miljarder kronor i hyra varje år. Det innebär att en procent i hyreshöjning, vilket kan låta som en liten ökning, minskar köpkraften med mer än en miljard kronor, vilket påverkar hela samhällsekonomin. Man ska också komma ihåg att mer än vartannat hushåll består av ensamstående och förväntas kunna bära en hyreshöjning med endast en inkomst.

Både i Sverige och internationellt präglas ekonomin av en tilltagande avmattning. Räntorna är fortsatt låga, svensk inflation är på väg ner. Därför är det dags för lägre hyreshöjningar. Även med en lägre hyresutveckling ges fastighetsägaren kompensation samtidigt som det inte slår lika hårt mot hyresgästens plånbok.

Enligt den svenska modellen på hyresmarknaden med gemensamt förhandlade hyror sätts hyror efter bruksvärde, där bland annat förvaltningskvalitet ingår. Det är en modell som vi på Hyresgästföreningen, Sveriges allmännytta, och Fastighetsägarna gemensamt åtagit oss att utveckla och arbeta efter. Hyresgästföreningen i Bohuslän, Älvsborg och Skaraborg kommer fortsätta ta ansvar i årets förhandlingar och vi ser fram emot konstruktiva samtal mellan parterna.

Lennart Derehag, regionordförande för Hyresgästföreningen Bohus, Älvsborg, Skaraborg

Läs mer

Sport

Här är spelarbetygen efter Elfsborgs rysare mot Kalmar

Han var bäst i Elfsborgs seger: ”Visar mest pondus”

Borås

I DAG: Bil körde in i ladugård – föraren gick i väg

En bil ska under dagen ha kört in i en ladugårdsvägg i Dalstorp. Efter olyckan ska föraren – av oklar anledning – lämnat både bilen och platsen.

Borås

Trafikolycka i Ullared – sex personer inblandade

En trafikolycka inträffade i Ullared runt 20 över fyra på måndagseftermiddagen. I olyckan var två bilar och sex personer inblandade. Ingen person fördes till sjukhus.

Borås

Efter år av motgångar – vandalisering i butiken: ”Orkar snart inte mer”

Företagets tuffa tid: ✓ Storbranden ✓ Pandemikraschen ✓ Inbrottet

SUPERLIVE – FÖLJ ELFSBORG OCH NORRBY DIREKT

Fotboll: Elfsborg upp som tvåa – Holmén sen segerfixare

Det blev 2–1 borta mot Kalmar efter ett avgörande mål på övertid.

Borås

Stöldvåg i Borås butiker: ”Vi tar folk flera gånger om dagen”

Ökat med runt 30 procent – och polisen har en teori.