Annons

Dags att stoppa raset i Mark!

Den som inte är förmögen att självkritiskt och sanningsenligt ta ansvaret för en uppkommen situation är inte heller mogen att ha makt och befogenhet, skriver Fredrik Jahn angående Minabs roll och det försämrade företagsklimatet i Marks kommun.
Debatt • Publicerad 25 maj 2008

Initiativ, ansvar och sanningskärlek är avgörande för en positiv näringslivsutveckling i Mark.

När Minabs vd istället skyller dåligt företagsklimat och brist på dialog på geografin är det dags att reagera.

Annons

Backa först ett steg. Fundera ett tag på ordet företagande. Att företa sig något. Ta ett initiativ. Göra något. T.ex. bli ungdomstränare i ett fotbollslag, börja spela tennis, måla om sitt hus, gå med i Amnesty eller uppfinna en ny produkt och börja tillverka den, eller starta en kiosk.

Varje gång vi människor företar oss något, tar vi risker. Vår idé eller för den delen fotbollstränaruppgiften kanske inte kommer att fungera som vi tänkt oss eller hoppats. Det kanske var svårare än vad vi trodde, eller så kanske det fanns flera som ville göra samma sak: konkurrens. Att företa sig någonting innebär därför ett ansvar. Om jag inte lyckats med det jag företagit mig, kommer det att drabba mig personligen, på ett eller annat sätt.

Som småföretagare i meningen att driva ett företag är detta högst påtagligt varje dag. Om det man företagit sig inte fungerar som det var tänkt, visar det sig snabbt genom att man tvingas jobba mer eller att plånboken blir tunnare eller att man i värsta fall blir tvungen att gå i konkurs.

Ansvar hänger ihop med befogenhet. Ju mer jag bestämmer hur något skall göras, desto mer får jag vara beredd att personligen ta konsekvenserna, om det inte fungerar.

Å andra sidan kan ju ett initiativ visa sig lyckat och då blir konsekvenserna positiva. Man kanske tjänar mer pengar, eller får privilegiet att känna sig stolt över att ha gjort något bra.

Jag bevistade nyligen Svenskt Näringslivs presentation av Marks näringslivsklimatrankning – ett mörkt ögonblick för alla markbor. Mark har återigen rasat ner. Som året innan och året dessförinnan – faktiskt ända sedan 2002.

År 2002 låg Mark på ca plats 145. Nu ligger vi på plats 205!

Personligen ser jag mycket allvarligt på utvecklingen. Hela samhället vilar på vår lust att göra något. Oavsett om det är i företagsform eller som fotbollstränare. Den som vill och försöker ta ett bra initiativ, skall ha allt stöd och respekt för det. Det är ju faktiskt en person som riskerar något personligen för att förbättra.

När klimatet för att företa sig något blir sämre är det ett mycket allvarligt symptom.

Så vem har då ansvaret? Och än viktigare: hur vänder vi trenden?

Annons

Jag tänker på JFK “Do not ask what your country can do for you. Ask what you can do for your country.” Jag tror att allra viktigast är att börja med sig själv. Vad kan jag göra bättre? Detta gäller på individnivå. Oavsett om jag är företagare, kommunal tjänsteman, politiker eller medborgare måste jag ta ansvar och själv försöka göra något åt situationen.

Ett sådant ansvar kan vara smärtsamt. En vd kan tvingas inse att denne helt måste byta inriktning eller lämna över stafettpinnen och låta någon annan försöka. Samma sak gäller politiker eller för den delen fotbollstränare. Den som inte är förmögen att självkritiskt och sanningsenligt ta ansvaret för en uppkommen situation är inte heller mogen att ha makt och befogenhet.

I år var det framförallt på två områden som raset var påtagligt. Dels hur företagare upplever kommunens näringslivsservice och dels hur företagare upplever dialogen med kommunen.

För båda dessa punkter är det otvetydigt var merparten av ansvaret ligger. Ur Minabs egen presentation:

Minab är ? näringslivets centrum och partner för företag i Marks kommun.

Minab ägs ? av medlemsföretagen och har i uppdrag att sköta näringslivsservicen åt Marks kommun.

Minab är i grunden spännande. Företagare samarbetar sinsemellan och med kommunen. Samarbeten av den här typen har betytt oerhört mycket för orter som Vårgårda, Bollebygd eller Varberg – där klimatet anses mycket gott. Minab har en styrelse med stor kompetens och erfarenhet av företagande och mål och visioner är bra. Minab har mer personella resurser än de flesta motsvaranda bolag i andra kommuner. Ändå sjunker rankningen drastiskt, år efter år. Detta manar till eftertanke och självkritik.

Vi företagare skall vara föredömen när det gäller att ta ansvar för den uppkomna situationen. Trots det väljer Minabs vd att bortförklara dålig dialog med att Mark är en kommun med geografiskt spridda orter och att de små orterna längre från centralorten är ett viktigt skäl till raset. Jag tror inte någon, där på Svenskt Näringslivs presentation av rankningen, trodde på den förklaringen. Men detta är ändå mycket allvarligt. Minabs vd, näringslivets exekutiva representant, tar inte sitt ansvar. Börjar inte med att fråga sig vad han och Minab kunde gjort bättre, utan skyller istället på annat.

I den situation vi befinner oss behöver vi sannerligen inga bekväma bortförklaringar eller dimridåer. Vi behöver initiativ, sanning och ansvar även när det gör ont. Och vi företagare som lever med ett direkt ansvar dagligen kan inte acceptera att vår främste representant gång på gång förhåller sig så lättvindigt till ansvar och sanning. Inte i ett så viktigt sammanhang. Inte när det gäller att se till att människor som företar sig något trivs och uppmuntras att fortsätta med det. Det är alldeles för viktigt.

Minabs vd samt Marks kommunchef presenterade tankar på en ny grupp som skall utreda var felet ligger. Jag tror vi kan spara dom skattepengarna. Minabs vd behöver ta sig en rejäl funderare på om han är rätt man på rätt plats och vi företagare måste ta initiativ! Det är dags att ta ansvar och verkligen göra något åt situationen.

Annons

Minab behöver en operativ ledning med företagarerfarenhet! Initiativet borde komma från oss företagare.

Jag är vd på en av Marks reklambyråer och jag arbetar dagligen med många av Marks företagare och har även gjort ett antal projekt med kommunen. Min erfarenhet är att det finns en fantastisk idérikedom, initiativkraft och vilja till både risk och ansvar hos de allra flesta. Både kommunala tjänstemän och företagare. Jag upplever att samarbetsviljan och viljan till förändring är stor. Jag är övertygad om att med rätt person för att koordinera och orkestrera alla dessa enastående solister, kan vi vända trenden på nolltid och snabbt bli en av Sveriges främsta kommuner.

En kommun där vi tar initiativ, ansvar, hjälper varandra och verkligen bygger ett läge för det goda livet.Men då får vi inte vara rädda att ta vårt ansvar!

Fredrik Jahn

vd, Kooper idé & kommunikation

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons