Dags att reda ut missförstånd om rör(l)iga elavtal

Onsdagen den 25 mars publicerade Borås Tidning ett debattinlägg av Stefan Stjernedal, regionchef på Villaägarnas riksförbund.
Debatt • Publicerad 30 mars 2008

I det anklagades bland annat vi på 7H Kraft för att låsa in våra kunder i röriga avtalsformer. Han syftade särskilt på avtalen med rörligt börspris som skulle vara omöjliga att påverka under bindningstiden.

I sitt inlägg för Stefan Stjernedal och Villaägarnas riksförbund en kampanj i generella termer och hans uppgifter stämmer därför inte överens med de villkor som gäller för kunder hos 7H Kraft.

Genom att teckna ett avtal med rörligt börspris får kunden möjlighet att själv följa med i marknadspriset på elbörsen Nordpol. Likt rörliga banklån, som Stjernedal jämför med, innebär det naturligtvis också en risk då priserna på elbörsen stiger. Men tvärt emot vad Stjernedal påstår finns det hos oss en möjlighet att under avtalstiden i stället övergå till ett avtal med fast pris.

Våra rörliga elavtal skrivs på 12 månader och under den tiden kan kunden med en månads varsel byta det rörliga priset till ett fastprisavtal hos oss på 7H Kraft. Om elpriserna skulle skjuta i höjden är det alltså bara att kontakta oss, så erbjuder vi ett fast pris istället.

Villaägarnas resonemang bygger på att man både vill äta kakan och ha den kvar, alltså att utan förpliktelser komma åt ett lägre rörligt pris. För den som vill vara helt fri finns alltid möjligheten att handla el utan avtal, men historien visar att detta inte långsiktigt varit förmånligt. Istället finns tryggheten i ett avtal med fast pris.

Jag förstår Stjernedals oro över vad stegrande elpriser innebära för villaägare i landet. Jag anser dock att Villaägarnas riksförbund angriper problemet från fel håll. Elpriset konsumenter betalar sätts alltid utifrån den sista kilowatt-timman som köps på elbörsen, nästan alltid dyr kolkraft producerad på kontinenten. För de dominerande drakarna på den nordiska elmarknaden ger detta marknadspris avsevärda marginaler på t.ex. egenproducerad vatten- och kärnkraft. Definitivt en konkurrenssituation i behov av en granskning från Stefan Stjernedal & Co.

Men, återigen, våra rörliga avtal går att omvandla till ett med fast pris. Vi är inga monster som inte vill att folk ska ha råd att bo här. Tvärtom så jobbar vi på 7H Kraft med att stärka Sjuhäradsbygden och uppmuntra all den energi och skaparkraft som finns här, ett projekt som vi kallar Lokal kraft.

Jag hoppas att jag nu rett ut eventuella missförstånd.

Släpp loss den lokala kraften!

Ulf Fritzson

vd 7H Kraft

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.