Då fick 140 per dag förtidspension – nu får 400 per dag ett jobb!

När allians för Sverige vann valet stod var femte svensk utanför arbetsmarknaden eller arbetade mindre än vad han eller hon skulle vilja. Idag har Sverige den snabbast sjunkande arbetslösheten i hela OECD-området.
Debatt • Publicerad 23 januari 2008

Det är något som märks inte minst i Sjuhäradsbygden där Borås före jul hade en arbetslöshet på under tre procent medan Tranemos siffror låg under en procent. På ett år har utanförskapet minskat med mer än 164.000 personer! Det skall ställas i relation till de 1.862 personer som kunde bryta utanförskapet under socialdemokraternas sista år i regeringsställning.

Jobbskatteavdraget är en av de många åtgärder som alliansen har infört under mandatperioden i syfte att öka sysselsättningen. Dels blir det mer lönsamt att arbeta och dels förbättras förutsättningarna för dem som redan arbetar. Den 1 januari infördes det andra steget av jobbskatteavdraget. Effekten märks i lönebeskeden som skickas ut denna vecka. Detta innebär att bara i Västra Götalands län får 735.500 arbetande sin skatt sänkt med 2 500 kronor i genomsnitt på årsbasis. För en tvåbarnsfamilj blir det 5.000 kvar i plånboken. Socialdemokraterna har i sin budget inte med detta andra steg i jobbavdraget och minskar också den första delen av reformen som infördes för ett år sedan. De förslagen skulle, om de genomfördes, innebära en skattehöjning på 4.000 varje år!

De framgångsrika nystartsjobben kommer att förbättras ytterligare genom att de öppnas upp även för den offentliga sektorn. Det ger ytterligare en väg till arbete, inte minst för kvinnor inom vård och omsorg.

Den 1 januari infördes även nyfriskjobben, som innebär att arbetsgivare som anställer personer som har varit långtidssjukskrivna eller förtidspensionärer sedan minst ett år tillbaka får behålla en summa som motsvarar dubbla arbetsgivaravgiften. Idag är närmare en halv miljon människor långtidssjukskrivna och förtidspensionerade. När socialdemokraterna regerade fick 140 personer förtidspension varje dag. Nu får 400 personer om dagen istället ett jobb.

Alliansen förespråkar arbete och full sysselsättning för att Sverige skall kunna ha en god ekonomi och en bra välfärd till skillnad från socialdemokraterna som i hög utsträckning fortsätter att förespråka höjda bidrag utan finansiering. µ

Ulf Sjösten (m)

riksdagsledamot, Sjuhärad

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.