unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Coronakrisen tvingar fram ny politik mot diktaturens Kina

Vi måste tydligt visa för regimen i Peking att vi inte kompromissar med demokratiska principer, skriver Gunnar Hökmark.
Kinas aggressiva desinformationspolitik i spåren av corona har avslöjat hur regimen ser på sin omvärld och den dominans man vill vinna, skriver Gunnar Hökmark. På bilden syns president Xi Jinping.
Kinas aggressiva desinformationspolitik i spåren av corona har avslöjat hur regimen ser på sin omvärld och den dominans man vill vinna, skriver Gunnar Hökmark. På bilden syns president Xi Jinping.
Foto: Li Xueren
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Coronapandemin har lett fram till en stor mängd insikter för Sverige och den fria värld som vi är en del av. Vikten av beredskapslager, stabila statliga finanser och ett fungerande europeiskt samarbete är några av dem. För Sveriges och Europas del bör krisen också leda till en grunden förändrad Kina-politik.

Just nu talar mycket för att Kina kommer att träda ut ur den globala krisen starkare. Pandemin är på väg att utlösa en global depression, samtidigt som den kinesiska ekonomin börjar återhämta sig. För paradoxalt nog är det så, att den kris som växte fram ur den kinesiska diktaturens oförmåga och ursprungliga ovilja att hantera epidemin, nu gör Kina ekonomiskt och politiskt starkare relativt omvärlden.

Men det är samtidigt detta som tvingar fram en ny och gemensam Kina-politik bland den fria världens länder. Kinas aggressiva desinformationspolitik i spåren av corona har avslöjat hur regimen ser på sin omvärld och den dominans man vill vinna. Attacker på andra länders yttrandefrihet har påmint oss om att det är diktaturens tunga och logik som styr i utrikespolitiken och i investeringar. Den globala ekonomins beroende av leveranskedjor med ursprung i Kina utgör varningstecken som bör leda till att demokratier gör sig mindre beroende av världens största diktatur.

quote
En regim som använder sina ekonomiska relationer för politiska påtryckningar får man inte vara beroende av.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Kina bedriver en aggressiv verksamhet mot en lång rad demokratier, inklusive Sverige, när det gäller investeringar, underrättelser, spionage och cyberkrigföring. Det faktum att Sverige fortfarande saknar en strategi för hur vi ska bemöta Kinas aktioner mot vårt samhälle måste nu bli en av utrikespolitikens viktigaste uppgifter.

Vi måste tydligt visa för regimen i Peking att vi inte kompromissar med demokratiska principer. Förtrycket i Kina, liksom det växande förtrycket i Hongkong, måste i varje fritt samhälle mötas av kritik och aldrig eftergivenhet. Hot mot dem som kritiserar Kina bör överallt ses som hot mot det demokratiska samhället.

Sverige måste liksom andra fria länder säkerställa att vi inte är så beroende av Kina att regimen kan påverka vår politik eller underminera vår säkerhet. En avancerad ekonomi som den svenska får inte vara så beroende av leveranskedjor från en regim så att den kan hota med att godtyckligt stänga dem. Därför bör handel med Kina och motsvarande regimer förenas med alternativa leverantörer av viktiga insatsvaror och produkter. En regim som använder sina ekonomiska relationer för politiska påtryckningar får man inte vara beroende av.

Företag som lyder under en diktaturregim ska inte kunna köpa strategiskt viktiga företag utan att det prövas mot bakgrund av svensk säkerhet.

Coronakrisen får inte leda till protektionism och krympande världshandel. Det är av stort värde att Kina är en aktiv del av den globala ekonomin. Men deras ekonomiska betydelse får inte leda till ett politiskt beroende eller till att Kinas investeringar kan bli en del av ett säkerhetspolitiskt hot mot vår demokrati.

Gunnar Hökmark, ordförande för tankesmedjan Frivärld

Läs mer

Essä: Tiktok samlar miljoner svenska ungdomar – medan äldre inte fattar

Kultur

Essä: Tiktok samlar miljoner svenska ungdomar – medan äldre inte fattar

Vem som helst kan lägga upp sitt korta videoklipp och bli en viral succé.

Vägen till daglig verksamhet ska säkras

Bollebygd

Vägen till daglig verksamhet ska säkras

Socialnämnden ska ta ett nytt grepp om hur man säkrar vägen till daglig verksamhet från centrum när flytten sker till lokaler på andra sidan järnvägen.

Socialnämndens ordförande Patrik Karlsson (KD) och vice ordförande Barbro Orrestrand (S) får ett år till på sig att få ekonomin i balans.

Bollebygd

”Det hade blivit uppsägningar av 50 personer om vi inte hade fått den tiden på oss”

Bollebygds kommunfullmäktige ger socialnämnden hela nästa år att komma ikapp med underskottet.

Här har lärarna bäst betalt: ”Måste fortsätta satsa”

Bollebygd

Här har lärarna bäst betalt: ”Måste fortsätta satsa”

Höjda löner ger minskad omsättning: ”Någonstans har den strategin varit rätt lyckad”

Anna Hallberg, Donia Saleh och Nina Björk.

Kultur

Anna Hallberg, Donia Saleh och Nina Björk tar plats på kritikerlistan

Recensenterna väljer de bästa böckerna just nu. Åsa Linderborg kvar i topp.

Alex Schulmans barndomsskildring sätter ord på det tystade

Kultur

Alex Schulmans barndomsskildring sätter ord på det tystade

Alla medelålders säger: ”Vi pratade liksom aldrig om någonting i min familj. Inte på riktigt.”