GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Colting: Jag är ingen vaccinmotståndare

Man är inte vaccinmotståndare om man som individ känner en sund skepsis mot ett hastigt framtaget läkemedel, skriver Jonas Colting med anledning av fredagens ledarkrönia i BT.
Replik • Publicerad 11 juni 2021
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Man är inte vaccinmotståndare när man pekar på den falska trygghet som genom vaccinet pådyvlas när det i sammanhanget är helt klarlagt att inte något av vaccinerna ger ett garanterat och hundraprocentigt skydd, skriver Jonas Colting.
Man är inte vaccinmotståndare när man pekar på den falska trygghet som genom vaccinet pådyvlas när det i sammanhanget är helt klarlagt att inte något av vaccinerna ger ett garanterat och hundraprocentigt skydd, skriver Jonas Colting.
Foto: Jan Pettersson

I fredagens BT pekar ledarskribenten Kajsa Kettil ut mig som vaccinmotståndare med hänvisning till två inlägg jag postat i sociala medier.

Men det är helt fel i sak. Jag är inte vaccinmotståndare. Faktum är att jag vid flera tillfällen i nämnda inlägg uttryckligen både skriver och säger jag att jag inte är emot vaccinet.

Rubriken på Kettils ledare är ”Se upp för Coltings vaccinpropaganda”. Jag undrar vilken vaccinpropaganda som hon avser? Det enda som jag i sammanhanget propagerar för är en bättre folkhälsa och flera insatser för att sätta människor i rörelse och förbättra vår kollektiva motståndskraft.

Vad jag däremot ifrågasätter i nämnda inlägg är bland annat den vaccinationskampanj som kallas ”Kavla upp”. Det behövs uppenbarligen ingen kampanj att förmå svenska folket att vaccinera sig då den överväldigande majoriteten redan gör det utan övertalning. Gott så.

”Det enda jag är motståndare till är populism, grupptänk och grupptryck.”

Hade det inte då varit betydligt mera intressant med en kampanj som uppmuntrar och inspirerar människor att röra på sig mer, äta bättre, bli mindre överviktiga och mindre mottagliga för nästa virus? I synnerhet som vi vet att just livsstilsohälsa, dålig fysik och övervikt är bland de överlägset största riskfaktorerna.

Det är exakt det perspektivet som jag anser att det behöver kampanjas runt och informeras om. En satsning på hur vi gör Sverige friskare och mer motståndskraftigt. Det är också ett perspektiv som med all önskvärd tydlighet framgår om man lyssnar på och läser mina inlägg.

Man är inte vaccinmotståndare bara för att man vill lyfta det perspektivet. Man är inte heller vaccinmotståndare om man som individ känner en sund skepsis mot ett hastigt framtaget läkemedel vars effekter eller biverkningar ännu inte står helt klara.

Man är inte vaccinmotståndare när man pekar på den falska trygghet som genom vaccinet pådyvlas när det i sammanhanget är helt klarlagt att inte något av vaccinerna ger ett garanterat och hundraprocentigt skydd mot vare sig smittspridning eller mot att själv insjukna. Att försöka lyfta den mycket större bilden i det mycket längre perspektivet känns angeläget, åtminstone för mig.

Man är inte heller vaccinmotståndare när man hävdar den okränkbara rätten till den egna kroppen och till vilka mediciner man vill ta eller inte ta.

Mina inlägg i frågan hade tre syften. Dels att lyfta det mycket större och bredare perspektivet i att det behövs långsiktiga insatser för att stärka folkhälsan. För att göra oss mer motståndskraftiga mot framtida virus av det här slaget. Men också för att skydda oss från en mycket större epidemi, nämligen fysisk och psykisk livsstilsohälsa som är värre än någonsin.

Det andra syftet var att ifrågasätta den populistiska opportunism som diverse kändisar och näringslivstoppar ger uttryck för genom ”Kavla upp”. Lägg de pengarna på riktiga folkhälsoinsatser istället.

Det tredje syftet, och någonting som Kettil paradoxalt inte nämnde, var att jag i de här inläggen lanserade ett eget projekt. Ett projekt där jag kommer att donera min tid och mitt engagemang och helt gratis livsstilscoacha en grupp människor till bättre hälsa.

Det enda jag propagerar för är en bättre folkhälsa och proaktivitet. Det enda jag är motståndare till är populism, grupptänk och grupptryck. Att i sammanhanget bli uthängd som ”vaccinmotståndare” är inget annat än ett karaktärsmord och mycket dålig journalistik från BT:s sida.

Jonas Colting

Svar direkt: I videoklippet som ledartexten refererar till framför Jonas Colting vid upprepade tillfällen uttalanden som är kritiska till vaccin och vaccinets nytta i kampen mot viruset. Han liknar exempelvis vaccin vid att göra våld på en frisk kropp, och beskriver vaccinets roll för att bekämpa covid-19 som att flytta runt däckstolar på ett sjunkande Titanic. Endast riskgrupper och ”de som är rädda” har enligt framträdandet nytta av vaccinet.

Ledarkrönikan riktar kritik mot hälsoprofilens agerande när han försöker påverka sin stora följarskara inom ett område han inte har kunskap om. Ledarsidan ställer sig bakom råd och riktlinjer som bygger på vetenskap, och anser därför att det är oansvarigt att som inflytelserik influerare påverka publiken inom ett viktigt område som han inte behärskar. En ytterligare försvårande faktor är att han i ett uppföljande inlägg skriver att han inte är vaccinmotståndare, trots att han just har hållit ett långt tal fullt av argument till varför friska personer inte behöver vaccinera sig.

Rubriken ”Se upp för Coltings vaccinpropaganda” syftar just till att han ger råd som går emot vetenskapen, dessutom när det gäller något så angeläget som kampen mot pandemin.

Som jag skriver i krönikan har Colting många goda förslag på hur folkhälsan kan förbättras. Men när han använder sin plattform och följarnas tillit till att sänka förtroendet för covid-19-vaccin passerar han gränsen för vad som är ansvarsfullt.

Colting säger i videon att han vill skapa debatt kring ämnet. Nu har han gjort det. Här är den.

Kajsa Kettil, politisk redaktör

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer