Debatt

Centerpartiet vilseleder om landsbygden

Replik Artikeln publicerades
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Svar till Mikael Larsson (C) och Kerstin Hermansson (C), BT 22/9.

Centerpartisterna skriver i sin debattartikel att man satsar ”över en miljard” för att sänka skatten för personer i glesbygd, och att man kan lita på Centerpartiet när det gäller landsbygdens villkor.

Centerpartisterna glömmer dock berätta att ingen Sjuhäradsbo omfattas av denna geografiskt styrda skattesänkning. Den går ju bara till dem som bor i vissa utpekade kommuner, och ingen kommun i Sjuhärad omfattas. Skattesänkningen för Sjuhäradsborna i Centerns landsbygdssatsning blir alltså exakt noll kronor.

”Sjuhäradsborna skulle få betydligt större glädje av Moderaternas budget än den statsbudget som Centerpartiet står bakom.”

Att Centerpartiet under buller och bång i Borås Tidning tar åt sig äran för en skattesänkning som ingen i Sjuhärad får del av är en smula udda. Att man i slutet av debattartikeln påstår att man ”gör verklig skillnad för Sveriges landsbygd” är faktiskt rent vilseledande. De enda skatteförändringar en vanlig löntagare i Sjuhärad kommer att uppleva till följd av den budget Centerpartiet står bakom är faktiskt höjd skatt på bensin och en ny skatt på plastpåsar. Om man nu inte tjänar så mycket att man betalar värnskatt – då får man en rejäl skattesänkning.

Vi moderater väljer en annan väg. Vi prioriterar hårt i statens utgifter, effektiviserar eller lägger ned myndigheter, justerar ned biståndet till FN:s rekommenderade mål och slopar meningslösa byggsubventioner, ineffektiv klimatpolitik och meningslös arbetsmarknadspolitik, friår, ”familjevecka” och elcykelpremier, och stramar upp migrations- och integrationspolitiken. Därför har vi utrymme att satsa mer på både välfärden och polisen och att sänka skatter.

I vår budget sänker vi bensin- och dieselskatten med en krona per liter för alla invånare i Sverige, oavsett var man bor. Vi kommer även att göra skattesänkningar för vanliga löntagare i hela landet, inte bara avskaffad värnskatt för dem som tjänar allra mest som Centerpartiet gör. Sjuhäradsborna skulle få betydligt större glädje av Moderaternas budget än den statsbudget som Centerpartiet står bakom.

Jan Ericson (M), Ubbhult, riksdagsledamot finansutskottet

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.