Debatt

Centerpartiet miljardsatsar på Sveriges landsbygd

Slutreplik Artikeln publicerades
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Svar till Jan Ericson, BT 24/9.

Jan Ericson (M), tycker att Centerpartiet vilseleder om landsbygden. Han har nog inte läst hela budgetförslaget som vi förhandlat fram tillsammans med regeringen och Liberalerna.

I den budget som Centerpartiet nu varit med och förhandlat fram görs satsningar på landsbygden för över två miljarder. Det innebär mer pengar till utbyggnaden av bredband, ett bondepaket, sänkta arbetsgivaravgifter för dem som står längst från arbetsmarknaden, vilket är viktigt för småföretagare på landsbygden när de anställer sin första medarbetare. Vi gör även viktiga satsningar på infrastruktur i form av upprustning av regionala järnvägar och vägar på landsbygden.

”Det rör sig om kommuner där man i dag betalar högre skatt i jämförelse med andra delar av landet.”

Utöver de satsningar som vi presenterade i samband med budgeten så har även två viktiga utredningar som är viktiga för landsbygden startats. Det handlar om en utredning av strandskyddet samt en utredning om äganderätten för bland annat skogsägare.

Jan Ericson tar i sin text även upp en skattesänkning för landsbygden som inte kommer Sjuhärad till del. Den satsningen omfattar cirka 900 000 människor i områden i norra och delar av västra Sverige, stödområde A och B. Det rör sig om kommuner där man i dag betalar högre skatt i jämförelse med andra delar av landet, trots att de ofta får sämre offentlig service och sjukvård.

Ericson lyfter även drivmedel. Där är vi i budgetsamarbetet överens om att den årliga indexuppräkningen ska ske med 15 öre. Det är alltså en indexering som gällt sedan 1990-talet. Vi neutraliserar den överindexering som infördes under förra mandatperioden. Samma princip som i M:s och KD:s budget för 2019, då uppräkningen låg på 17 öre.

Jan Ericson tar även upp åtstramning av migrations- och integrationspolitiken. Där är arbetet med att ta fram en långsiktigt hållbar migrationspolitik igång. En parlamentarisk kommitté arbetar med detta och alla riksdagspartier är med. Det borde Jan Ericson ha koll på. Vi hoppas på att få en bred samsyn i frågan och att en långsiktig politik kommer på plats.

Vad gäller integrationen så genomförs nu viktiga satsningar även där. Det handlar bland annat om att asylsökande ska ta del av svenska och samhällsorientering från dag ett. Vi inför ett intensivår. Det är en satsning med intensiva integrationsinsatser för de nyanlända med allra störst motivation. Målet med dessa satsningar är att effektivisera integrationen.

Mikael Larsson (C), Björketorp, riksdagsledamot

Kerstin Hermansson (C), Seglora, kommunalråd i Borås

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.