Debatt

Bygg inte sönder Tosseryd

Debatt Artikeln publicerades
Foto: Anders Robertsson

Det skall byggas till precis vilket pris som helst, skriver Andreas Exner och Kristian Silbvers.

Tosseryd har en fantastisk natur med många eftertraktade kvalitéer. Nu har Borås ett unikt tillfälle att bygga vidare på detta fina område och nyttja dess fördelar. Ett tillfälle att skapa nya trivsamma hem med lantlig karaktär, hög boendemiljö och goda kommunikationsmöjligheter.

Istället för att dra nytta av områdets potential presenterade Socialdemokraterna med dess stödpartier (L, C och MP) ett planförslag på föregående kommunstyrelsemöte, som enligt oss exploaterar bort dessa unika tillgångar. Planförslaget föreslår en tät, urbaniserad struktur med hundratals boenden. Med andra ord snarare en utbyggnad av Sjöbo än av Tosseryd. Massiva reaktioner har kommit från bosatta i Tosseryd mot vad de anser vara ett övergrepp på deras livs- och boendemiljö.

”När ett helt område reser sig upp i protest, åtminstone då bör till och med de styrande tänka om.”

Sverigedemokraterna har ofta ifrågasatt vad det är för vits med att hålla samrådsmöten när intresset av att komma fram till planförslag, som uppskattas av de som redan bor i området, verkar näst intill obefintligt. Vi är inte naiva och tror att man alltid kan få alla nöjda. Men när ett helt område reser sig upp i protest, åtminstone då bör till och med de styrande tänka om.

Parallellt innebär förslaget att passagen över riksväg 42 blir än mer bristfällig samtidigt som befolkningsunderlaget stärks. Boende kommer att hänvisas till övergångsstället vid rondellen i anslutning till Långestensrondellen, vilket inte är en hållbar lösning då detta innebär en sträcka om cirka 800 meter väg för gående som vill passera vägen. Hastigheten på riksväg 42 har samtidigt inte aviserats att bli reviderad till 50 vid sträckan, vilket medför en säkerhetsrisk vid passage.

När vi påpekade detta i kommunstyrelsen fick vi till svar av ansvarigt kommunalråd Kerstin Hermansson (C): ”Vi får hoppas och tro att trafiksituationen inte blir allt för dålig”. Hur kan måttstocken vara så låg när vi pratar om ett miljardprojekt som kommer påverka människor under överskådlig framtid? Borde inte måttstocken istället vara hur bra vi kan göra detta?

Detta beteende har blivit ett systematiskt återkommande fenomen, där Socialdemokraterna med sina stödpartier väljer att föreslå förändringar som kraftigt bryter rådande byggnadskultur, naturvärden och åsidosätter trafiksäkerheten. Tydligen är målet om att få in så många människor på en så liten yta som möjligt överordnat harmoni, boendemiljö och synpunkter från de boende. Det skall byggas till precis vilket pris som helst.

Sverigedemokraterna var det enda parti som röstade mot förslaget i kommunstyrelsen. Innan frågan slutligen avgörs i kommunfullmäktige uppmanar vi så många som möjligt att uppvakta och påverka övriga politiker. Även ni som inte påverkas av just detta fall i Tosseryd berörs, då det rätt som det är kan vara er boendemiljö som de styrande vill exploatera mot er vilja.

Andreas Exner (SD), kommunalråd

Kristian Silbvers (SD), ledamot, kommunstyrelsen

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.