Annons

Budgetförslag med ökade ambitioner

Sedan 1998 har vi sex partier samarbetat i politisk majoritet. I år lägger vi en budget klart märkt av den finansiella kris som hela vår värld befinner sig i.
Debatt • Publicerad 25 november 2009

Men det är en budget som tar tydligt ansvar för Borås och boråsarna. Det är också, trots de tuffa tiderna, en budget som satsar på välfärden, jobben och miljön.

Vi, den politiska majoriteten i Borås, tänker långsiktigt och är stolta över att lägga en budget som värnar boråsarnas väl och ve under kommande år. Vi planerar nu för att klara samma utgiftsnivåer även 2011. På så sätt undviker vi risk för ryckighet i våra verksamheter, vilket kan medföra osäkerhet för brukare och personal.

Annons

Genom vår politik begränsas den ekonomiska krisens inflytande i boråsarnas vardag.  I våras var det nödvändigt att ålägga kommunen ett besparingsbeting inför 2010. Nu ser förutsättningarna annorlunda ut och vi kan göra vissa riktade satsningar. Vi satsar 16 miljoner kronor mer på grundskolan, 16 miljoner kronor till förstärkning i gymnasieskolan, sex miljoner kronor till äldreomsorgen och arbetsmarknadsinsatser får två miljoner kronor mer för att bekämpa ungdomsarbetslösheten. Ytterligare en miljon kronor ges till potten för lokal utveckling där ideella föreningar har möjlighet att komma med kreativa förslag och få ekonomiskt stöd för dessa. Vi har även lagt en tilläggsbudget på 48 miljoner kronor som kan användas också under 2010. 

Vårt budgetförslag 2010 ökar ambitionsnivåerna på flertalet sätt. Vi höjer ersättningen till kontaktpersonerna inom omsorgen för personer med funktionsnedsättningar, för att markera deras viktiga arbete. Vi ökar antalet sommararbeten för ungdomar till 500 och kortar kön till svenska för invandrare.

För folkhälsan och turistnäringens skull bygger vi en ny simarena vid Alidebergsbadet, vi satsar på två nya konstgräsplaner, flera näridrottsplatser, aktivitetsplatser för äldre i syfte att öka de äldres livskvalité samt rustar upp spår och motionsleder. Cirka två miljoner kronor avsätter vi till enhetstaxa på månadskorten inom kollektivtrafiken. Vi ser det goda arbete som Borås frivilligorganisationer bedriver, och kommer i 2010 års budget att överlag tillgodose deras äskanden. För folkbildningens skull satsar vi medel för två nya miljövänliga bokbussar.

Vi visar genom denna budget att vi bryr oss om boråsarna, att vi tar ansvar och klarar av att utveckla Borås verksamheter – också i en finansiell kris. 

Ulrik Nilsson (M)

Morgan Hjalmarsson (FP)

Karl-Gustav Drotz (KD)

Kerstin Hermansson (C)

Kerstin Koivisto (VÄG)

Tom Andersson (MP)

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons