1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Bristen på idrottshallar måste tas på allvar

Från Idrottssverige kommer rapporter om dåliga förutsättningar för motion och idrott i de kommunala anläggningarna, skriver Märit Bergendahl.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Svenska Innebandyförbundet har genomfört en enkät om tillgången på idrottshallar, vilken riktades till de tre högsta företrädarna i länets kommuner – kommunstyrelsens ordförande, oppositionsrådet och kommundirektören. I Västra Götaland svarade företrädare från 43 av 49 kommuner. I 26 av kommunerna fanns det företrädare som uppgav att det finns ingen eller nästan ingen brist på idrottshallar. Det rimmar illa med den hallbrist som länge har varit en trist verklighet för innebandyspelare över hela landet.

Vi i idrottsrörelsen ser varje dag vilket hinder både bristen på hallar och det i många fall eftersatta underhållet innebär för både barn och vuxna i Västra Götaland som vill motionera. Folkhälsomyndigheten har satt upp ett mål om att varje barn bör ha minst 60 minuters fysisk aktivitet varje dag. Men bara var tredje barn rör på sig en timme om dagen.

quote
Idrottsrörelsen bidrar till glädje, gemenskap och folkhälsa – Västra Götalands kommuner behöver ge oss förutsättningar att göra det.
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Bland pojkar är det 44 procent som når målet, medan det bland flickorna bara är 22 procent. Dessutom är 51 procent av befolkningen 16–84 år överviktiga eller feta enligt Folkhälsomyndigheten.

Jag representerar svensk innebandy och vi erbjuder en enkel och rolig sport som alla kan utöva. Men det är vi inte ensamma om – hela idrottsrörelsen har det gemensamt att vi vill att fler ska uppleva idrottens kraft och rörelseglädje. Ju fler som idrottar, desto bättre för folkhälsan och den sociala gemenskapen.

Jag vill uppmana Västra Götalands kommunpolitiker och tjänstemän att prata ännu mer med oss i idrottsrörelsen. Besök de slitna anläggningarna som behöver renoveras eller ersättas. Prata med föräldrarna som måste gå upp i ottan för att den enda träningstiden för barnen var klockan 7 en helgdag. Se konsekvenserna av att varken vuxna eller barn får rätt förutsättningar för motion. När ni gjort det behöver ni fatta tydliga beslut om att renovera och att bygga nytt.

Idrottsrörelsen bidrar till glädje, gemenskap och folkhälsa – Västra Götalands kommuner behöver ge oss förutsättningar att göra det.

Märit Bergendahl, ordförande för Svenska innebandyförbundet

Läs mer

Mitt Europa

Lega: Låt IS-mördarnas pånyttfödelse bli en parentes i historien

Nu är sannerligen tiden att sätta hårt mot hårt mot och göra terrorsekten till den parentes i historien som den var, är och kommer förbli.

IDROTTARE PÅ SOMMARLOV

Hon lägger all fritid i judohallen: ”Siktar på OS”

I del 2 av BT-sportens artikelserie om idrottare på sommarlov möter vi Tova Granberg.

Corona i Sjuhärad

Taxiförare utsatt grupp: Martin Johansson blev svårt sjuk i covid-19

”Varje passagerare på sjukresor skulle ha munskydd”

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Två bilar skadades i brand. Förare av mopedbil misstänkt för rattfylleri.

Borås

Hemvändare och semesterfirare – Landvetter vaknar till liv igen

Fler och fler ger sig iväg på semester och en del har lyckats ta sig hem efter att ha hamnat i lockdown utomlands.

Mark

Dömd för narkotikabrott jobbade på skola

Tidigare dömd för liknande brott: ”Det här känns inte bra.”