Annons

Bredband och bättre vägar till alla i Borås

Det är inte rimligt att vägföreningarna skall behöva vänta flera år på att de kommunala pengarna skall betalas ut. Ta av Borås ekonomiska överskott för att komma ikapp, skriver Kerstin Hermansson.
Debatt • Publicerad 21 mars 2011

Det går bra för Borås! Vi kunde för någon vecka sedan läsa i Borås Tidning om att ekonomin för Borås stad är fortsatt bra och det förväntas bli ett rejält överskott för år 2010. Under de senaste mandatperioderna, när Borås styrdes av sexpartimajoriteten, allianspartierna samt Vägvalet och Miljöpartiet, avsatte vi alltid pengar av engångskaraktär när årsredovisningen visade ett bra ekonomiskt resultat.

Jag förmodar att så blir fallet även i det nuvarande rödgröna minoritetsstyret. Det finns många angelägna verksamheter inom kommunen som behöver stöd av engångssatsningar. Redan nu, efter påtryckning av Centerpartiet, har det lovats bredband till alla i Borås stad. Jättebra! Andra viktiga satsningar är utbildningsinsatser för personalen och mer till skolans verksamhetsområden.

Annons

Jag, och flera med mig som bor på landsbygden, ser gärna att det blir en slant också till de små vägsamfällighetsföreningar som ansvarar för ”sina” egna vägar utanför tätbebyggt område. Det statliga stödet för upprustning av det finmaskiga vägnätet har ökat tack vare alliansregeringen och många vägar av det mindre slaget har därför förbättras under de senaste åren.

I själva bidragssystemet ingår också att kommunen skall stå för en viss procent av kostnaderna. Föreningarna har snabbt fått det statliga ekonomiska stödet medan kommunens pengar släpat efter.

Jag är själv med i en vägför-ening där vi gjort bärighetsförbättringar och är berättigade till så väl kommunala som statliga stöd under förra året. Vägen är klar och vi har betalat entreprenörerna, men kommunens pengar kommer enligt dåvarande gatunämnds beslut att betalas ut först 2012 eller 2013. Det är inte rimligt att de kommunala ersättningarna skall släpa efter på detta sätt.

Mitt råd till politikerna som styr är: Ta av Borås stads ekonomiska överskott för år 2010 för att komma ikapp med bidragen till vägföreningarna.

Det är inte rimligt att föreningarna skall behöva vänta flera år på att de kommunala pengarna skall betalas ut. Föreningarna sköter om vägarna så de håller god standard för skolskjutsarna, hemtjänsten och alla andra som vistas utanför de större centralorterna. De skall inte missgynnas på detta sätt!

Kerstin Hermansson (C)

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons