Borgarna och rättsväsendet

Den 25 /2 skriver Ulf Sjösten och Lars-Arne Staxäng, båda moderater, en debattartikel i BT om kriminalpolitiken och hur vi ska förbjuda människor som begått brott att ta kontakt med varandra efter avtjänat fängelsestraff.
Debatt • Publicerad 16 mars 2008

Staxäng har själv skrivit en liknande artikel nyligen i TTELA, så jag förmodar att frågan om umgängesförbudet är väl förankrad i den moderata riksdagsgruppen. Kan vi då förvänta oss en proposition till riksdagen i frågan?

Om Sjöstens och Staxängs förslag skulle innebära att den organiserade brottsligheten minskar, så skulle det naturligtvis vara mycket intressant. Men jag kan inte förstå hur man ska kunna kontrollera att ett sådant förbud efterlevs? Vilken myndighet ska se till att den som dömts, avtjänat, och därmed sonat sitt brott, inte tar kontakt med sina gamla kumpaner? Ska vi förbjuda mobiltelefoner, eller ska man avlyssna samtal? Ska den som friges få besöksförbud hos dem han känner sedan tidigare?

Jag är väl medveten om att denna brottslighet är oerhört svår att komma åt, men det måste finnas bättre och mer realistiska möjligheter att störa och stoppa den organiserade brottsligheten. Moderaterna drar nu dessutom ner Polisens resurser med 200 miljoner för 2008, jämfört med vad den borgerliga regeringen lovade så sent som förra året. Vilka pengar ska då användas till att efterleva ett umgängesförbud?

Socialdemokraterna gjorde stora satsningar på rättsväsendet. Det blev nästan 1.500 nya poliser under åren 2000–2006. Därtill blev det 1.000 fler civilanställda. Vi startade två nya polishögskolor, en i Umeå och en i Växjö. Socialdemokraterna i Västsverige har motionerat om att få ytterligare en polisskola, helst förlagd till Västsverige. Kanske vill moderaterna yrka bifall till den motionen?

Vi ökade anslagen till rättsväsendet med över fem miljarder kronor under förra mandatperioden. Varför fortsätter inte borgerligheten den utvecklingen, när man säger sig vilja stävja den organiserade brottsligheten?

Jag tycker också att det är viktigt att vi bekämpar den organiserade brottsligheten. Men jag ber er moderater att inte mörka era egna förslag och beslut. Man kan inte genomföra nya åtgärder om man inte samtidigt ser till att det finns ekonomisk möjlighet att genomföra dessa åtgärder. Berätta, gärna i BT, men ännu hellre i riksdagens kammare, hur den borgerliga regeringen vill satsa på, och finansiera, kriminalvården.

Phia Andersson (s)

riksdagsledamot, Södra Älvsborg

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.