Annons

Borås tar överpris när avloppen granskas

Borås stad kan dra in 30 miljoner kronor på granskningen av de enskilda avloppen. Miljökontoret debiterar 800 kronor i timmen. Det verkar som om kommunen tar ut ett överpris för denna tjänst och det sticker i ögonen, skriver Åke Jansson.
Debatt • Publicerad 4 april 2011

Alla enskilda avloppsanläggningar i Borås kommun skall inventeras och undertecknad har nu en del tankar kring kommunens hantering av detta. Naturligtvis är vi alla måna om att värna vattentillgångarna i Sverige och vi enskilda avloppsägare måste också ha de anläggningar som krävs för en god avloppsrening.

På ett informationsmöte nyligen, i Gingri bygdegård, berättade miljöinspektörerna att det finns 6 000 privata avlopp i kommunen och av dem som redan under förra året blev inventerade, fick de flesta underkänt och några saknade tillstånd. Saknas tillstånd blir det böter på 5 000 kronor även om de är helt funktionella. Kostnaden kommunen debiterar för inspektion är 1 200 kronor och för tillstånd 4 800 kronor. Miljökontorets timtaxa är 800 kronor i timmen.

Annons

Dess redovisning antyder att kanske 5 000 privata fastighetsägare kommer att erlägga 6 000 kronor för dessa inspektioner per fastighet. 6 000 kronor gånger 5 000 fastigheter blir 30 miljoner kronor.

Kanske är kommunens kostnad så hög för att genomföra detta projekt fast det är svårt att tro det. För 800 kronor i timman kan undertecknad hyra en dyr grävmaskin inklusive drivmedel och förare. Det verkar som om kommunen tar ut ett överpris för denna tjänst och det är då det sticker i ögonen.

Gör vi sen en jämförelse med hur vatten och avloppstaxan i tätorterna är utformade så sticker inspektionskostnaden ut än mer. Vid ett studiebesök på vattenverket Sjöbo så blev vi informerade om att VA-taxorna ej täcker kostnaderna.

Så samtidigt som vi med skattemedel subventionerar tätortsboendes vatten- och avloppskostnader så får vi utanför tätort betala ett oskäligt högt pris för kommunens tillstånd och inspektion.

Hur länge eller med hur många kronor har vi icke tätortsboende med skattemedel bekostat majoritetens vatten och avlopp i Borås skulle vara intressant att veta.

Känslan, och den påpekades i Gingri bygdegård under kvällen, är att vi utanför tätort skinnas på pengar och tätortsboende gynnas, så skall det väl inte vara? Men kom ihåg att vi inte skall särbehandlas, men det skall vara ungefär rättvist i denna vår kommun.

Bollebygds kommun gör nu dessa inspektioner i anslutning till tömning av avloppsbrunnar vilket säkerligen är den mest kostnadseffektiva metoden men Borås kommun verkar inte leta besparingar för oss som tillhör kategorin icke tätortsboende.

Finns det några politiker som vill engagera sig i denna enligt vår mening orättvisa behandling som visserligen endast berör 6 000 fastigheter, är nu den slutliga frågan.

Åke Jansson

sekreterare LRF Borås kommungrupp

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons