Annons

Borås måste undvika kris i äldrevården

Det finns en betydande risk att kommunen räknar för lågt i sina antaganden om omsorgsbehovet år 2030, skriver kristdemokrater.
Debatt • Publicerad 22 september 2020
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Äldre ska inte behöva mötas av stängda dörrar. Vi behöver bygga ut äldreomsorgen i Borås för att klara av framtidens behov, konstaterar skribenterna.
Äldre ska inte behöva mötas av stängda dörrar. Vi behöver bygga ut äldreomsorgen i Borås för att klara av framtidens behov, konstaterar skribenterna.Foto: Pontus Lundahl/TT

Sverige har en åldrande befolkning. Under en kommande tioårsperiod beräknas antalet som är 80 år och äldre öka från 530 000 personer till 808 000 personer. Den demografiska utvecklingen återspeglas även i Borås. Befolkningsprognosen, som sträcker sig fram till 2035, visar att antalet personer 80 år och äldre i kommunen förväntas öka markant.

Den förändrade demografin kommer ställa stora krav på kommunens äldreomsorg. Om samma andel av befolkningen år 2030 behöver hemtjänst, så kommer antalet äldre med hemtjänst att öka med drygt elva procent. Det skulle innebära drygt 215 ytterligare hemtjänsttagare. Vård- och äldrenämnden beräknar även att de kommer behöva drygt 200 ytterligare boendeplatser på vård- och omsorgsboenden till år 2030.

Annons

För att klara av morgondagens omsorgsbehov och för att kunna erbjuda vård och omsorg med hög kvalitet kommer många nya medarbetare behöva rekryteras. Men framför allt behöver vi lyckas behålla medarbetarna som redan i dag arbetar inom äldreomsorgen i Borås. En förutsättning är att de anställda ges förutsättningar till ett friskt och långt arbetsliv.

”Vi behöver bygga ut äldreomsorgen i Borås.”

Vi har föreslagit att stadsdirektören får i uppdrag att, inom ramen för KAL-gruppen för äldreomsorgen, ta fram en handlingsplan inom områdena, lönebildning, arbetsvillkor och kompetens- och personalförsörjning. De anställda inom äldreomsorgen har gjort oerhört betydelsefulla insatser för våra äldre under coronapandemin. Välmenande tacksamhetsapplåder måste nu ersättas av engagemang för bättre arbetsvillkor.

I en rapport som vi kristdemokrater nyligen presenterat framgår att det finns en betydande risk att kommunen räknar för lågt i sina antaganden om omsorgsbehovet år 2030. Vi menar att det utöver de två nya vård- och omsorgsboenden som kommunen redan planerar för, sannolikt kommer behövas ytterligare ett nytt vård- och omsorgsboende till år 2030. Ett fullgott alternativt vore att ytterligare platser tillförs på våra befintliga boenden i serviceorterna. Vi ser likaså ett behov av ytterligare korttidsplatser, inte minst i serviceorterna.

En ödesfråga i omsorgen om våra äldre är att mota den ofrivilliga ensamheten. Enligt statistisk från SCB bedöms drygt 300 000 svenskar vara socialt isolerade. Den rådande pandemin har ytterligare förvärrat den situationen. Vi vill att kommunen tar fram en strategi för arbetet mot ofrivillig ensamhet. Vi vill också att måltidens sociala betydelse och vikten av måltidssällskap skrivs in i Borås stads värdighetsgarantier.

Äldreomsorgen i Borås står inför stora utmaningar. Vi kommer i dagarna lämna in en motion till kommunfullmäktige i Borås där vi kräver att en äldreomsorgskommission tillsätts. Kommissionen skulle bestå av representanter från samtliga partier och fackliga parter. Kommissionen skulle med utgångspunkt i dagens situation och den demografiska utvecklingen ta fram en handlingsplan för hur vi kan bygga ut äldreomsorgen för att klara morgondagens omsorgsbehov.

Kristdemokraternas ambition är att vara en konstruktiv röst som bidrar till att undvika den äldreomsorgskris som Borås stad annars riskerar att försättas i. Vi behöver bygga ut äldreomsorgen i Borås för att klara av framtidens behov. Ingen ska behöva mötas av orden: ”Det finns inte plats för dig”.

Niklas Arvidsson (KD), kommunalråd

Hans Gustavsson (KD), 1:e vice ordförande, vård- och äldrenämnden

Ingela Hallgren (KD), ersättare, vård- och äldrenämnden

Annons
Annons
Annons
Annons