Debatt

Borås kan växa utanför centralorten

Debatt Artikeln publicerades
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är ett incitament för att kommunen kan växa ytterligare, skriver Kerstin Hermansson.

Bostadsbristen är i dag och fram-över troligen ett av de större hindren för att Borås stad ska växa i den takt som inflyttningen kräver. Nyligen tog kommunstyrelsen för första gången ett beslut om dubbel markanvisning, vilket är ett steg i den riktning som Centerpartiet tycker är bra för hela kommunen.

Dubbel markanvisning medför att vi driver fram byggnation även i de mindre orterna och gör det möjligt även för dessa orter att utvecklas. Vi vill ju att människorna som flyttar hit ska ha olika bostadsorter att välja på och att hela kommunen får möjlighet att växa.

Borås stad växer och det kräver initiativförmåga av kommunen att hitta nya sätt att inte bara förtäta, utan också få till byggnation i både serviceorterna och de mindre orterna. Dubbel markanvisning är ett sådant sätt.

När Borås stad nu ger markanvisning till extern exploatör kan man också välja att gå in i ett dubbel markanvisningsavtal. Det innebär att när Borås stad gör en markanvisning av kommunal mark på attraktiva platser i centrala Borås, så begär man samtidigt i avtalet att exploatören skall bebygga ett annat område i någon tätort där kommunen ser behov av utveckling.

Detta var vad kommunstyrelsen gjorde måndagen den 20 januari. För första gången i historien fattades beslutad om dubbel markanvisning. Denna gång gällde det för Parkstaden i centrala Borås samt Borgstena och/eller Kinnarumma.

I Borgstena och Kinnarumma ska exploatören uppföra minst tre bostäder per ort enligt bestämmelserna i gällande detaljplan. Exploatören kan istället för att bygga minst tre bostäder per ort välja att enbart bygga i en av orterna. I sådana fall skall exploatören uppföra minst fem bostäder i den valda orten enligt beslutet.

Detta är ett incitament för att kommunen kan växa ytterligare, på fler ställen än bara i centrala Borås.

Kerstin Hermansson (C)

ansvarigt kommunalråd för mark och exploatering, Borås stad

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.