Annons

Bojkotta inte OS i Kina, hedra istället de gamla grekerna!

"Det kalla kriget har aldrig tagit slut. I frågan om Irans kärnprogrwam och anrikning av uran har USA fått mothugg från Kina. Amerikanerna vill hämnas och pressar därför Kina inför OS."
Debatt • Publicerad 14 april 2008
Zeus son Herakles, alla olympiers anfader.
Zeus son Herakles, alla olympiers anfader.Foto: Scanpix
Bojkott av olympiska spel har alltid haft en politisk bakgrund. Låt inte spelen i Kina bli ett inslag i det kalla kriget, manar författaren. Bilden föreställer det svenska intåget vid OS i Atlanta 1996.
Bojkott av olympiska spel har alltid haft en politisk bakgrund. Låt inte spelen i Kina bli ett inslag i det kalla kriget, manar författaren. Bilden föreställer det svenska intåget vid OS i Atlanta 1996.Foto: Scanpix

OS i Kina är den mest omtalande debatten idag. Det har talats om en bojkott och världspolisen USA ännu en gång vill bevisa sin makt och kontroll. För vi kommer alla ihåg OS i Moskva 1980 som bojkottades av USA. Vad handlade den bojkotten om? Sovjetunionens invasion i Afghanistan i december 1979.

Men vi vet idag att bojkotten 1980 handlade om kalla kriget och som ett medel för amerikaner att utnyttja världssympatin för att visa sin storhet, makt och helt enkelt förstöra det för Sovjetunionen. Flera västerländska stater bojkottade OS i Moskva och visade sin lojalitet med ”storebror” USA. Detta medförde att spelen hade det minsta antalet deltagare och deltagande nationer sedan 1956. Det är helt otroligt att 65 nationer bojkottade spelen.

Annons

Vart är vi på väg idag? Kanske på väg till ännu en omfattande bojkott där flera länder låter sig duperas av USA:s så kallade ”demokrati” och gärna går i dess ledband för att rädda sitt skinn.

Låt oss bläddra tillbaka till OS i Los Angeles 1984. Trots hämndbojkotten från Sovjetunionen och de socialistiska staterna deltog inte mindre än 140 nationer och endast 14 stater uteblev.

Vad är det som gör att två bojkotter får två helt olika resultat. Kanske beror det på att de flesta länder i världen ser USA som den enda och största makten och därmed vill visa sin lojalitet och allierar sig med den.

Vi får inte glömma Bushs motto ”de som inte är med oss, är emot oss”. Och vi vet vad som händer om man inte är med USA. Irak var inte med och blev invaderat i jakten efter massförstörelsevapen. De hittades aldrig i Irak och ockupationen har kostat så många irakiska liv. Bara tanken på 83.783 civila irakiska dödsoffer ger mig en klump i halsen.

Vad har detta med OS i Kina att göra? Svaret är att det kalla kriget har aldrig tagit slut. I frågan om Irans kärnprogram och anrikning av uran har USA fått mothugg från Kina. Amerikanerna vill hämnas detta och därför pressar de Kina inför det stora OS-arrangemanget. Detta är den bakomliggande orsaken för bojkotten som man gärna döljer och istället målar man upp en bild av tibetanernas situation och stödet till Dalai Lama. För bara några månader sedan kramade Bush den högste religiöse tibetanske ledaren. Jag trodde inte mina ögon. Bush och Dalai Lama?! Men så är det med politiken. Att USA spelar fredsskapare och vill ”befria” förtryckta människor från diktaturer är inte något nytt. Afghanistan och Irak är goda exempel på USA:s krigföring som har som ändamål att skydda ekonomiska intressen samt en politiska och militära makten såväl i Irak som i hela Mellanöstern.

Frågan om demokratin i Kina, många arresterade kineser i fängelse, tibetanernas kamp m.m. är som ett camouflage för USA:s onda maktövning.

Vi får absolut inte glömma att på OS-arenan möter många nationer och kulturer varandra vart fjärde år. Låt inte den enda mötesplatsen för mänskligheten världen över drabbas av allt detta krigande. Även i antikens Grekland hade man krigsförbud. Det innebar att de utomstående inte fick föra krig mot de grekiska stadsstaterna under olympiska spelen. Låt inte detta politiska spel påverka den positiva andan bland våra idrottsmänniskor. Bojkotter förstör den härliga idrottsentusiasmen hos oss människor. Lämna OS och framförallt allt annat inom idrotten utanför detta. Endast på det sättet kan vi hedra de gamla grekerna och förtjäna en olivkrans från guden Zeus heliga träd.

Marjan Garmroudi

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons