Bojkott fel väg till fred i Mellanöstern

Visst ska vi ställa krav även på Israel, men att kräva bojkott är både kontraproduktivt och enögt, skriver Jonathan Mäkinen.
Debatt • Publicerad 14 mars 2008
En exploderad Kassamraket avfyrad från Gaza ligger kvar på en skolgård i Israel.
En exploderad Kassamraket avfyrad från Gaza ligger kvar på en skolgård i Israel.Foto: Scanpix

Att bojkotta Israel är inte vägen till fred i Mellanöstern. Vi bör istället stödja de goda krafter som finns och bekämpa hat och propaganda.

Det finns ingen seriös person i Israel i dag som talar om att utrota palestinierna och skaka av sig det palestinska dammet. Liknande påståenden riktas däremot ofta mot Israel från palestinsk media, till och med barnprogram uppmanar till våld mot judar. Omvärlden måste sätta press på Hamas så att terrorism och propaganda mot Israel upphör. Hur kan man sluta fred med ett ledarskap som har en uttalad agenda att utrota ditt land och som tycker att förhandlingar är slöseri med tid? Varför hör man inga krav från Hans Linde och Ida Legnemark (BT 19/2) att skärpa tonen mot Hamas? Israel står idag, och har under hela sin korta livstid, stått inför ett ständigt hot att utrotas.

Visst ska vi ställa krav även på Israel, men att kräva bojkott är både kontraproduktivt och enögt. Man måste se den stora skillnaden på mördandet av civila israeler och israeliskt självförsvar. Företrädare för Hamas sa i början av februari i ett pressmeddelande efter att en israelisk kvinna dödats av en självmordsbombare: ”Det är en stor seger för hela arabvärlden!”. Detta är ett exempel av tusentals där Hamas agenda visar sig. Terrorn är ett hot mot Israel och hela den demokratiska världen.

I den israeliska staden Sderot har det i snitt fallit en raket var tredje timme det senaste halvåret. Dessa raketer är fyllda med metallsplitter för att göra så stor skada som möjligt. Hamas har haft full kontroll över hela Gazaremsan, varifrån dessa raketer skjuts, efter en blodig kupp för 8 månader sedan. Detta lämnar Israel med två alternativ. Det ena är att införa restriktioner mot Gaza för att vända befolkningen mot Hamas, eller göra en större markoffensiv med många dödsoffer på båda sidor som följd. Här har man valt att göra det som orsakar minst dödsoffer. Om Hamas upphör med attackerna så kommer också vardagen för folket i Gazaremsan att förändras drastiskt, till det bättre. Hamas mål verkar dock inte vara det palestinska folkets bästa. Man tvekar inte att låta den egna befolkningen lida för att kunna fortsätta bomba södra Israel.

Linde och Legnemark påstår att Israel kan jämföras med apartheid i Sydafrika. Ett sådant påstående är lika pinsamt som okunnigt. Om man bor i Jerusalem ser man att det inte finns något som skiljer araber och judar åt. Där lever man i fred i Mellanösterns enda demokrati. Bara det att nästan 20% av Israels befolkning är araber, säger det mesta. Man har samma rättigheter som vilken israelisk medborgare som helst.

En bojkott av israeliska varor skulle innebära större lidande för både israeler och palestinier. Många araber säljer varor till Israel och mycket av det som odlas på Västbanken odlas av araber. Alla som vill stödja palestinierna; köp de varor som de odlar och som via Israel hamnar i våra affärer. Låt oss göra en solidarisk handling mot israeler och palestinier – köp det som kommer från Israel!

Jonathan Mäkinen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.