Bilen är inte problemet

Sverige är ett stort land med en liten befolkning, där många människor är beroende av bilen för att ta sig till och från sitt arbete, hämta och lämna på dagis, hälsa på avlägsna släktingar med mera. Bilen fyller en viktig funktion både ekonomiskt och socialt.
Debatt • Publicerad 22 mars 2010
Vårt fokus är inte att minska bil-åkandet, utan att minska bilarnas utsläpp, skriver Claes Västerteg.
Vårt fokus är inte att minska bil-åkandet, utan att minska bilarnas utsläpp, skriver Claes Västerteg.Foto: 

Därför kan det för många uppfattas som provocerande när Miljöpartiet så konsekvent försöker få människor att köra mindre bil. Chockhöjd koldioxidskatt, minskade incitament att köpa miljöbil och nej till vägar är bara några exempel på hur Miljöpartiet förhåller sig till bilen. 

Centerpartiet anser precis som Miljöpartiet att vi behöver göra något åt den svenska bilparken, men vårt fokus är inte att minska bilåkandet, utan att minska bilarnas utsläpp. Det har visat sig vara en framgångsrik strategi hittills. 

Tack vare Centerpartiet och regeringen har Sverige nu kunnat påbörja omställning av den svenska bilparken. I fjol var andelen miljöbilar av de totala nybilsregistreringarna hela 38 procent. Det är sju gånger så stor andel som när Socialdemokraterna styrde Sverige tillsammans med Miljöpartiet fyra år tidigare. 

Istället för att enbart använda piskan som styrmedel har regeringen valt att kombinera höjd koldioxidskatt med morötter som miljöbilspremie, slopad fordonsskatt och reducerat förmånsvärde för miljöbilar. Därtill har det tillkommit många lokala och regionala initiativ som gratis parkering och slopad trängselavgift för miljöbilar.

Centerpartiet tror att omställningen av bilparken blir en viktig utmanig de närmaste åren. Ska vi klara målet att göra oss kvitt de fossila bränslena till år 2030 har vi ingen tid att förlora. Vi är övertygade att det behövs en framåtsyftande och teknikvänlig miljöpolitik även nästa mandatperiod och att bilen har en roll att spela även då.

Claes Västerteg (C), Kinna

vice ordförande riksdagens Miljö- och jordbruksutskott

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.