GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Biblioteksdöd på Säs väntar?

Säs har tysta planer på att lägga ned sjukhusbiblioteket, eller del av detta. En nedläggning kommer att slå hårt och försvaga både kunskap och kultur, skriver Jörgen Lundälv.
Debatt • Publicerad 1 februari 2020 • Uppdaterad 3 februari 2020
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Medborgarna i Borås har inte informerats om planerna. I andra regioner som Skåne och Jönköping utvecklas istället sjukhusbiblioteken, där vårdpersonal är delaktig i kurser och information till patienter och anhöriga. Säs riskerar att bli ett kulturellt och forskningsmässigt fattigt sjukhus om planerna blir verklighet. Direktionen måste genast informera medborgarna i Borås om avsikterna. Detta är i högsta grad en demokratifråga och det behövs en offentlig debatt.

”Att denna planering sker i det tysta är allvarligt eftersom biblioteket är en kulturell mötesplats för många människor.”

Enligt ett tjänsteutlåtande från ledningen vid Säs (Dnr 2020-00012) finns ett förslag om att sjukhusdirektören ska lägga ned ”det allmänna utbudet” på sjukhusbiblioteket redan den 1 april. Bara om några veckor kommer facklig samverkan att ske innan beslut tas. Därefter väntar en biblioteksdöd. Det är med andra ord bråttom nu att få patienter, anhöriga, personal, forskare och samverkanspartners medvetna om att biblioteksdöden nu nått Säs.

Att denna planering sker i det tysta är allvarligt eftersom biblioteket är en kulturell mötesplats för många människor. Det handlar om att patienter, anhöriga och personal ska kunna få ett rikt kulturutbud samtidigt som det ska finnas tillgång till såväl medicinsk, vårdvetenskaplig och tvärvetenskaplig litteratur. Säs har i dag ett mycket fint bibliotek, som är tillgängligt för utsatta grupper. Det finns inga trösklar på väg in i biblioteket utan det ligger centralt beläget i sjukhusets ”hjärta”.

Jag blev chockad när jag möttes av informationen om nedläggningshotet. Sjukhusbiblioteken regleras av bibliotekslagen. Förra året kom Kungliga biblioteket med rapporten ”Sjukhusbibliotek 2019 – för en säkrare vård”. Rapporten konstaterar: ”Sjukhusbiblioteken är en bibliotekstyp som gör att vården i Sverige kan ske evidensbaserat i enlighet med den senaste forskningens framsteg. Vården blir säkrare av att vetenskaplig information finns tillgänglig”. Budskapet är tydligt. Varför spara nu?

Det är viktigt att såväl personal på Säs, men också patienter och anhöriga, informeras om nedläggningsplanerna. Har patientföreningar och funktionshinderorganisationerna fått information? Vad säger olika personalgrupper på sjukhuset? Och vad tänker patienterna som kanske inte vågar höja sin röst? FN:s konvention om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning handlar om alla människors rätt till kultur och en jämlik vård. Att lägga ned biblioteket eller delar av biblioteket på Säs kommer att få allvarliga följder och drabba utsatta grupper – patienter och anhöriga.

En kulturell mötesplats går förlorad. Att forskning med inslag av brukarmedverkan och ”patientmedverkan” i forskningen skulle gynnas av nedläggelse är helt osannolikt. Säs borde istället utveckla sjukhusbiblioteket och bland annat hämta inspiration från region Jönköping och region Skåne där man arbetar med biblioterapeutiska arbetssätt, vilket innebär att läsande, lärande och läkande hänger samman med varandra. Biblioteket blir då en del av vården och den läkande processen.

Låt patienterna och anhöriga på Säs få uppleva detta istället för att drabbas av förluster och biblioteksdöd.

Jörgen Lundälv, docent i socialt arbete vid Göteborgs universitet och biblioteksbesökare vid Säs sjukhusbibliotek

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer