1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Besparingar riskerar spä på utanförskapet

Det talas om vikten av tidiga insatser för att förebygga kriminalitet. I förskolan finns möjlighet att konkret bedriva dessa insatser tidigt. Därför är besparingar orimligt, menar Sara Lindström.
Foto: NTB

Att förskoleförvaltningen riskerar besparingar på en massa miljoner är helt orimligt, jag trodde verkligen inte detta var sant. Inte nu. Samtidigt som bilbränderna blir fler och gängkriminaliteten ökar. Jag vill åtminstone försöka förklara varför detta är helt galet, korkat, kortsiktigt och fel. Min bild av allt detta utgår från min och mina kollegors verklighet på Familjecentralen Norrby.

Det talas om vikten av tidiga insatser för att förebygga kriminalitet. I vilka verksamheter finns det möjlighet att konkret bedriva dessa insatser tidigt? Jo, i förskolan. Både i den vanliga och i den öppna förskolan. På Familjecentralen Norrby, där jag jobbar, vill jag påstå att vi faktiskt arbetar i den riktningen. Varje dag. I det lilla. Jag tror nämligen att det är i det lilla som detta sker. Inte främst genom påkostade föreläsningar för kommunens tjänstemän, utan i mötet med en trött och sliten förälder över en kopp kaffe på öppna förskolan.

quote
Det känns väldigt ledsamt att man verkar behöva påminna dagens politiker om hur man suddar ut ojämlikheter i samhället.
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Vi peppar och stöttar. Det är högt i tak och vi rör oss mellan vardagligt småprat och djupaste allvar. Allt är tillåtet att komma till oss med. Att föräldrar vågar berätta även när livet är riktigt motigt är ett resultat av ett långsiktigt arbete. Kontinuitet är nyckeln, att man möter samma personal varje dag. Kontinuitet ger möjlighet att skapa relation och tillit. Man litar på oss och man vet att vi vill väl, något som inte är en självklarhet i flera av de länder våra besökare kommer ifrån. Det tar tid att våga lita på främmande.

Inom barnhälsovården, där jag arbetar, har vi ett nära samarbete med förskolorna i området. Där arbetar fantastiska pedagoger med ett engagemang utöver det vanliga. Länken mellan oss och förskolorna är specialpedagogerna. Kompetenta och djupt engagerade även de.

quote
Konsekvenserna av dessa nedskärningar ser vi kanske inte på en gång, men jag vågar påstå att det kommer att synas i brottsstatistiken om 10–15 år.

Vi samarbetar kring alla de barn och familjer som av en eller annan anledning har särskilda behov, det vill säga de allra mest utsatta barnen. Och de är många. För det är ett utsatt område. Ett utanförskapsområde, som det så fint heter. Ett område där det förekommer religiös radikalisering, kvinnlig könsstympning, missbruk, arbetslöshet, våld i nära relationer och hedersproblematik. Den psykiska ohälsan är utbredd. Bostadsbrist, trångboddhet och språkförbistringar och alla möjliga andra förbistringar är annat som de boende brottas med dagligen. Här vill man spara. Visst låter det förnuftigt och genomtänkt?

Konsekvenserna av dessa nedskärningar ser vi kanske inte på en gång, men jag vågar påstå att det kommer att synas i brottsstatistiken om 10–15 år. Men då är det ju en annan budget, en annan förvaltning som får ta smällen.

Det känns väldigt ledsamt att man verkar behöva påminna dagens politiker om hur man suddar ut ojämlikheter i samhället. På vissa håll behövs mer krut, medan andra klarar sig bättre med lite mindre resurser just för att invånarna är mer resursstarka. Att man utifrån det perspektivet ens överväger att spara inom förskolans verksamheter på Norrby går emot allt sunt förnuft. Och all forskning.

Att istället ge mer resurser till förskoleförvaltningens verksamheter i vårt område skulle vara en konkret insats för att motverka segregation och utanförskap. Stabil och pigg personal i den öppna och i vanliga förskolan som orkar se och agera gör skillnad. På riktigt. I det lilla, för det är där det händer. Icke mätbart omedelbart dock.

Slutligen är jag helt övertygad om att förskolorna i övriga delar av kommunen inte heller gjort sig förtjänta av besparingar, tro inget annat. Så snälla politiker, ta ert förnuft till fånga, tänk om och gör rätt.

Sara Lindström, BVC-sjuksköterska på Familjecentralen Norrby

Läs mer

Sommarkrönika

Envetenhetens triumf

”Sommaren 1959 var het, en kanonsommar helt enkelt.”

IDROTTARE PÅ SOMMARLOV

Orienteringstalangerna som inte gillar att tävla: ”Skönt att O-ringen är inställd”

I del fem av BT-sportens artikelserie om idrottare på sommarlov möter vi tvillingarna Åkesson.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Polisen letar efter pojke i pyjamas i södra Sverige

Sport

Elfsborgarens tunga besked – behöver operation

Tvingades utgå skadad i cupsemifinalen mot IFK Göteborg – så länge blir han borta.

Sport

Golf: Trög start för sjuhäringarna i Barsebäck

Adam Wallin och Petter Jääskö befinner sig i Skåne för Swedish Golf Tour.

Borås

VÄDER: Grilltröst för semesterfirare – stabilare väder på ingång

Risken för skurar ligger dock i