1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Be somalierna på Norrby om ursäkt

Genom lägesrapporten om Norrby har kommunen inte visat på de utmaningar som finns i området, utan istället omedvetet visat på andra utmaningar som bottnar i rasistiska fördomar, skriver flera Norrbybor.
Foto: Anton Hedberg

För inte så länge sedan släppte Borås stad en omdiskuterad lägesrapport om Norrby. För oss som är hemmahörande på Norrby är alla försök till att skapa en djupare förståelse för de utmaningar vi står inför givetvis välkomna. Men som så många andra blev vi bestörta över de grova generaliseringar som genomsyrar rapporten. Dessutom ser vi med oro på en samhällsutveckling där utmaningar/problem skall ”lösas” genom enkla förklaringsmodeller, såsom kultur och tradition.

Mot bakgrund av den lägesbild Borås stad släppt anser vi följande:

1. De bristfälliga källhänvisningarna i rapporten påverkar förtroendet för rapporten i sin helhet.

Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

2. Kommunen har ett eurocentriskt perspektiv om vad som är god kontra ond kultur. Dessutom är den somaliska kulturen varken statisk eller enhetlig. Den kan heller inte reduceras till hemskheter.

3. Vi kräver en ursäkt, såväl som efterföljande åtgärder, för att komma till bukt med kommunens problematiska syn på den somaliska minoriteten.

quote
Vi kräver att kommunen genom insatser ökar sin egen antirasistiska kunskap.

Världen har sedan århundraden tillbaka kategoriserats i civiliserade kontra ociviliserade (barbarer). Samhällsproblem som sexualbrott, kriminalitet och ojämlikhet blir enligt denna förståelse av världen beroende av vilken bakgrund/hudfärg/kultur gärningsmannen har. Om hen är hemmahörande i en slags konstruerad ociviliserad kultur, så är hen också ständigt beroende av det sammanhang hen kommer ifrån. Men det raka motsatta – en vit/etnisk svensk som gör sig skyldig till ett brott – beskrivs sällan i termer av kultur/tro/bakgrund.

När vi läste lägesbilden tänkte vi på oss som är somalier och vars förfäder genomlevde en kolonialism som talade om för oss att vi är annorlunda. Att vår kultur inte var tillräckligt bra. Att vi behövde civiliseras. Och att vi flera generationer senare fortfarande beskrivs enligt en snäv förståelse av somalisk kultur.

En snäv förståelse som inte ens kan bemöda sig att redovisa korrekta källhänvisningar. Genom hela lägesrapporten hänvisas det till intervjuer med ”privatpersoner”. Dessa personers uttalande, om allt ifrån ”egen äktenskapsrådgivning” (som om det finns ett inbyggd problem med det), till rivalitet mellan ”klaner” på Norrby, utan att närmare redogöra för hur man nått slutsatsen att detta är en vanlig företeelse, till att ”nästan 100 procent av de somaliska kvinnorna på Norrby är könsstympade” – tillåts bli till ett underlag för rapporten. Dessutom är flertalet källhänvisningar i rapporten direkt felaktiga. Som när man felaktigt översatte ett stycke, vilket BT nyligen uppmärksammade. I översättningen framstod alla somalier som potentiella terrorister. Ett uttalande som enligt vår uppfattning angränsar till hets mot folkgrupp.

Den så kallade somaliska kulturen, som sammanfattades genom en bilaga till lägesrapporten, är allt annat än statisk och enhetlig. De som kallas för somalier är människor med en mängd olika åsikter, ”kulturer” och övertygelser. Föreställningen om att alla dessa miljontals människor kan sammanfattas genom en bilaga, är en föreställning vi menar präglas av ett eurocentriskt perspektiv. Lika lite som problem i Stockholm eller Göteborg kan förstås bättre genom en bilaga om svensk kultur, menar vi att problem på Norrby inte kan förstås genom en generaliserande bild av en somalisk sådan.

quote
Hur ser underlaget för påståendet ut?

Somalier är Sveriges största afrosvenska grupp. Dessutom är majoriteten av oss muslimer. Det gör att vi inte sällan tvingas utstå föreställningar om svarta som lata och odugliga. Tillsammans med föreställningar om muslimer som hotfulla och med intentionen att ta över samhället.

Genom sin lägesrapport har kommunen inte visat på de utmaningar som finns på Norrby, men istället omedvetet visat på andra utmaningar vi har i vår kommun, utmaningar som bottnar i rasistiska fördomar. Genom kommunens problemformuleringar kan inte aktuella eller effektiva insatser tillämpas. Inte heller kan de ge någon önskvärd effekt då informationen som ligger till grund för rapporten är direkt felaktig, till exempel uppgiften om att nästan 100 procent av de somaliska kvinnorna skulle vara könsstympade. Hur ser underlaget för påståendet ut?

Eller när rapporten kallar koranverksamheten för ”sluten” , trots att kommunen vid flertalet tillfällen blivit inbjuden. Eller att ungdomar och barn efter skoldagen går till moskén för att ”tvättas” från det de lärt sig i skolan.

En ursäkt av kommunen räcker inte. Vi kräver att kommunen genom insatser ökar sin egen antirasistiska kunskap. Inte minst för att det är oansvarigt att tillåta människor bli slagträn i en debatt om utmaningar som i första hand drabbar dem själva.

Abdulahi A Hassan

Abdirahman Jarik

Fardowsa Ali

Samia M Hassan

Ahmed A Hassan

Liiban Guyo

Hawalul Hassan

Abdulkadir Mohamed

Horseed nätverk – ett nätverk för rättvisa och jämlikhet i Borås

Läs mer

Mark

Dömd för narkotikabrott jobbade på skola

Tidigare dömd för liknande brott: ”Det här känns inte bra.”

Sommarkrönika

På något vis är det en annan värld nu

”Vad jag önskar att jag hade kunnat ge er alla en kram just nu”

Sport

Första gången sedan guldåret: ”Känslan var underbar”

Elfsborg är obesegrade efter sex omgångar: ”Otroligt stark grund”

Borås

TV: Träd föll in i hus på Göta – tre balkonger förstörda

Boende: ”Vågar inte ens tänka på vad som kunde ha hänt”

Kultur

”Polisen dök upp i kravallutrustning och arresterade halva publiken”

Läs del 2 av serien ”Världsartisterna som besökt Borås”. De var visst ännu fler...

Näringsliv

Butiker riskerar försvinna när priserna måste pressas: ”Allt handlar om lönsamhet”

Butiker väntas stänga: ”När fler konsumenter handlar mer på nätet behövs inte lika många butiker”.