Debatt

Bara bankerna som vinner på kontantlöst samhälle

Debatt ,
Foto:Fredrik Sandberg/TT

Det är roligare att ge barnet en sedel istället för att swisha pengar, skriver Cash is king forever.

Det finns en rad fördelar med kontanter. Ett kontantfritt samhälle skulle utan tvekan göra samhället mycket sårbart. Kontanter kräver ingen ström, kontanter är inte teknikberoende. De funkar i alla sammanhang. Alla kan hantera kontanter. Inga problem. Det går fort att betala med dem.

Vi har nog alla varit med om att bankkortet strular vid betalning. Hur ska man över huvud taget kunna betala när bankerna utsätts för IT-attacker? Alla fyra storbanker har gamla datasystem som de hela tiden lägger på nya funktioner på, vilket gör dem ännu mer sårbara. Rånrisken har inte upphört i och med att kontanthantering minskat, tvärtom är den bara flyttad. Nu rånas affärer på sina produkter och folk på mobiler och smycken.

Häromdagen var jag i en stor Ica-affär, mannen framför mig i kön försökte betala sina inköp med kort, men det fungerade ej. Han hade dock kontanter, och vi som kom efter i kön också, så det löste sig.

Genom att kunna betala med kontanter kan du undvika att alla dina inköp registreras hela livet – och man behöver inte vara kriminell för att inte vilja få alla sina inköp registrerade hos banken.

Det är roligare att ge barnet en sedel istället för att swisha pengar. Barnen tycker också att det är roligt att få en peng i handen. Dessutom stängs flera grupper ute som har svårt med tekniken. Vi kommer alla att bli gamla. Vi kommer inte att vara evigt unga eller evigt medelålders, som många tycks tro.

De enda som verkligen skulle tjäna pengar på ett kontantlöst samhälle är bankerna. Att de redan i dag vill undvika kontanter blir uppenbart om man försöker sätta in en större summa kontanter.

De får en att känna sig som oerhört misstänkt. I ett kontantfritt samhälle skulle bankerna slippa en kostsam kontanthantering och kunna sätta vilka avgifter de vill på kortköp – eftersom det inte finns några alternativ.

Vi har då inget val, det är bara att betala. Risken är då stor att kortbetalning blir svindyrt.

Niklas Arvidsson, forskare på KTH, säger: ”Det går väldigt fort just nu. För bankerna innebär hantering av kontanter bara en kostnad, så kontanter kommer bara att finnas så länge människor och butiker efterfrågar dem”.

Så om det i framtiden ska vara möjligt att betala med kontanter är det smart att betala med kontanter redan nu. Våga stå emot bankerna.

Cash is king forever