Bäddar för ett klokt gymnasieval
Idag finns ett stort antal aktörer som på lika villkor konkurrerar om elevernas uppmärksamhet. Valfriheten bidrar till att elever och deras föräldrar själva har möjlighet att utvärdera utbildningar och skolor för att välja det alternativ som bäst passar deras behov. Men ett klokt och genomtänkt gymnasieval förutsätter att jämförbar information finns tillgänglig.
När antalet skolor är många och programutbudet är stort ställer sig många elever och föräldrar frågor som: Hur ska man välja mellan alla dessa skolor och program? Utifrån eget intresse, vad kompisarna väljer eller genom att tänka på en framtida karriär? Vilka utbildningar ger jobb? Den egna utbildningen är en viktig framtidsinvestering och gymnasievalet ett av de största besluten som eleverna tar redan i unga år.
Valet av gymnasieprogram är viktigt och är ett steg in i vuxenvärlden. Det finns många parametrar som kan vara relevanta för den enskilde elevens val, men utbildningens kvalitet och jämförelser av kvalitet mellan skolor bör vara grunden i gymnasievalet för att öka sin attraktionskraft på arbetsmarknaden och möjligheterna att skaffa sig jobb i framtiden.
Svenskt Näringslivs analys, baserad på information från Statistiska centralbyrån (SCB), visar på stora skillnader mellan olika gymnasieprogram, och också mellan resultaten på samma gymnasieprogram på olika skolor. Nästan 30 procent av regionens program har resulterat i att mer än 25 procent av eleverna varit arbetslösa. Samtidigt är vart fjärde yrkesprogram i regionen lyckade utbildningar där minst 90 procent av eleverna fått jobb efter examen, enligt SCB:s data. Denna beräkning är gjord bland elever som fick slutbetyg år 2005 och fler liknande siffror presenteras på sidan gymnasiekvalitet.se.
Ungdomsarbetslösheten är hög i Sverige idag. Det är problematiskt såväl för den enskilda individen, för företagen som är i behov av kompetenta medarbetare och för samhället i stort. Att utbildningen håller en hög kvalitet och har en god samverkan med arbetslivet är en viktig del för att kom till rätta med problematiken. Vilka jobb som behövs i framtiden är svårt att veta något om nu, men statistiken ger ändå en viss vägledning om vilka skolor och program som historiskt sett varit en bra investering för eleverna. Självklart handlar gymnasieutbildningen om mer än att få ett jobb, men hur ska man kunna veta vad man ska välja, om man inte tänker på hur det ska bli när man tagit studenten?
Den som vill läsa ett studieförberedande program kan ha nytta av att se hur stor andel av tidigare elever som nu läser vidare vid högskola eller universitet. Även här kan det skilja kraftigt mellan olika gymnasieprogram och skolor enligt den statistik som presenteras på gymnasiekvalitet.se.
Valfriheten ger fantastiska möjligheter för elever och föräldrar att välja den utbildning och skola som passar den enskildes behov bäst. Att välja till gymnasiet kan verka oöverskådligt och svårt. Men den som gör ett genomtänkt val och tar reda på fakta och jämför har bättre förutsättningar att också bli nöjd med sitt viktiga val.
Kenneth Kastman Krantz
regionchef Svenskt Näringsliv