Annons

Avrättningar har blivit vardag i Iran

Reyhaneh Jabbari är en ung kvinna som så småningom kommer att avrättas av den iranska regimen.
Debatt • Publicerad 24 april 2014

Enligt FN:s rapportör för mänskliga rättigheter i Iran, Dr Ahmed Shaheed, har över 170 individer avrättats det här året.

Dr Shaheed har även konstaterat att över 1595 personer har avrättats i Iran sedan han fick i uppdrag att granska statistiken från år 2011.

Annons

Den senaste tiden har ett kontroversiellt youtubeklipp spridits över världen. Det föreställer en ung man som vädjar om att få träffa sin mor innan hans avrättning äger rum. Regimens tjänstemän misshandlar honom istället och till sist hänger de honom medan hans mor skriker från distans.

På sistone har Reyhaneh Jabbaris fall uppmärksammats av omvärlden. Reyhaneh arbetade som inredningsarkitekt, och anlitades av en man som skulle inreda sitt kontor. Mannen som försökte våldta Reyhaneh arbetade för regimens säkerhetstjänst och lurade henne till sin bostad där han placerade lugnande medel i hennes drink.

Reyhaneh, som har suttit i fängelse sedan år 2007, ska nu hängas för att hon högg mannen i självförsvar med en kniv, med följden att då hon flydde platsen dog mannen av sina skador.

Regimen insisterar på att den unga kvinnan måste avrättas på grund av mannens roll som säkerhetstjänsteman. Hennes familj har konstaterat att hon torterades till att erkänna att mordet var planerat och dömdes därför till hängning.

Det bör uppmärksammas att den iranska regimen, som inte är barmhärtig mot sitt eget folk –brott mot mänskliga rättigheter äger rum dagligen, inte heller skonar folket i Syrien eller i Irak genom sin inblandning i terrorns namn.

Under den senaste veckan rapporterades att det iranska revolutionära gardets befälhavare hade dödats i Syrien där under hans begravningsceremoni konstaterades av regimens tjänstemän att ”Iran, inte kommer att låta Assads regering att falla”.

Iranier som bor i Sverige är väldigt bekymrade över utvecklingen som sker i landet där många släktingar och familjer fortfarande lider av brotten mot de mest fundamenta mänskliga rättigheterna.

Reyhaneh Jabbari’s fall är ett av de tusentals under Rouhani’s regering som passerar i tystnad utan internationella fördömanden.

Sverige kan spela en stor roll med att fördöma den negativa utvecklingen samt verkställandet av kränkningarna mot mänskliga rättigheter i Iran.

Reza Shafiee NCRI – National Council of Resistance of Iran

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons