Avgiftsstopp i Marks skolor kan drabba fattiga barn
Vi hoppas att detta kompletterats med åtgärder som möjliggör fortsatta skidresor och andra skolutflykter. Annars kan åtgärden snarare stjälpa än hjälpa de 9,4 procent av kommunens barn som, enligt Rädda Barnens definition, var fattiga år 2005.
När skolbarn får göra utflykter till skidbacken så gynnas skidanläggningarna ekonomiskt. Eftersom skolornas priser ofta är starkt rabatterade så gäller det främst på lång sikt, tack vare ett bevarat skidintresse i landet. Även museer, teatrar och andra berörda företag/organisationer har ett motsvarande ekonomiskt intresse av elevbesök. Men det är inte hela sanningen – på köpet får vi ett rikare kulturliv, rörligare barn, hälsosammare fritidsvanor och överlag en bättre folkhälsa.
Enligt skollagen har grundskolorna rätt att ta ut ”en obetydlig avgift” för skolutflykter. Rädda Barnen har frågat Sveriges samtliga kommuner om de har en egen policy om avgifter i grundskolan. Marks kommun hör till de kommuner som svarade ja på frågan. Bekymmersamt nog har vissa kommuner infört ett avgiftsstopp, utan att tydligt ange hur fortsatta skolutflykter ska finansieras.
Skolan ska rusta barnen med kunskaper och färdigheter som behövs i livet. Från många håll kommer dessutom krav på att skolan ska motverka den stegrande ohälsa bland barn som beror på minskad fysisk aktivitet och dåliga kostvanor. Kraven är bra, men de förutsätter att skolan samverkar mer med sin omvärld, inte mindre. Att få ta del av kultur-, arbets- och friluftsliv u tanför hemmet och klassrummet ger ett viktigt bidrag till barnens utveckling.
Rädda Barnen har genomfört en telefonundersökning bland föräldrar, vilken bland annat visade att landets grundskolor i genomsnitt hade bett föräldrarna om 228 kronor per elev de senaste tolv månaderna. Organisationen argumenterar för att grundskolornas rätt att ta ut ”en obetydlig avgift” för utflykter ska avskaffas, eftersom det är oförenligt med principen om en avgiftsfri skola och kan drabba fattiga familjer.
Det är lätt att skriva under på detta resonemang. Självklart är en femtiolapp för teatern, friluftsdagen eller fjällresan mycket pengar för en familj med små ekonomiska marginaler. Men om lösningen är ett totalförbud för avgifter i grundskolan, så krävs det att annan finansiering säkerställs. Annars kommer skolutflykterna oundvikligen att bli färre, vilket hotar att drabba fattiga barn dubbelt.
Det finns nämligen ytterligare en sida av frågan; när föräldrarna inte har råd att betala för barnens fritidsaktiviteter, eller om de av andra skäl inte har kraft att ge sina barn en givande fritid, kan skolan vara den viktigaste länken till omvärlden. Myndigheten för Skolutveckling har tidigare konstaterat att skolan är många barns enda möjlighet att få vara med om studiebesök, lägerskolor och teaterbesök.
Skolutflykter behövs! Det avgiftsstopp som Marks kommun har valt att införa på egen hand hotar att slå mot alla barn – inte minst de utsatta barn som skulle skyddas av beslutet. Om det inte redan sker så uppmanar vi därför kommunens skolpolitiskt ansvariga att överväga två möjliga lösningar på problemet.
Ett alternativ, om kommunen vill behålla avgiftsstoppet i grundskolan, är att på kommunnivå öronmärka en budget för fortsatta skolutflykter. Ett andra alternativ är att kräva skärpt myndighetstillsyn för att hindra skolor från missbruk av den lagliga möjligheten att ta ut en ”obetydlig avgift”. Om skolor inte respekterar att avgifterna ska vara små så bidrar det utan tvekan till en orättvis skola.
Politiker, lärare och föräldrar i Marks, ni kanske har förslag på andra lösningar? Glöm bara inte att kommunens elever förtjänar skolutflykter!
Hans Gerremo
vd Svenska liftanläggningars organisation SLAO