Annons

Auktoritära styren skapar inte goda samhällen

Genom att välja vägen bort från auktoritära styren och mot en öppen och respektfull demokrati så skapas goda förutsättningar för att skapa goda samhällen, skriver Ulrik Nilsson.
Debatt • Publicerad 23 augusti 2019
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
För 30 år sedan samlades hundratusentals i Baltikum för att manifestera vilja till oberoende från Sovjetunionen. Det finns flera lärdomar att dra, menar Ulrik Nilsson.
För 30 år sedan samlades hundratusentals i Baltikum för att manifestera vilja till oberoende från Sovjetunionen. Det finns flera lärdomar att dra, menar Ulrik Nilsson.

I dag för 30 år sedan samlades minst 600 000 personer i Baltikum på motorvägen och skapade The Baltic Way. En fredlig kedja av människor från Tallinn till Vilnius som alla ville manifestera viljan till oberoende från Sovjetunionen och övertygelsen att ett gott samhälle byggs bäst i demokrati och med självbestämmande.

I dag, 30 år senare, har det av de forna Sovjetrepublikerna skapats tre länder, Estland, Lettland och Litauen. Alla tre är demokratier, rättssamhällen och välfärdssamhällen, alla tre staterna är medlemmar i såväl EU som Nato och utvecklingen har varit betydligt bättre både ekonomiskt, socialt och demokratiskt än för de delar som är kvar i Ryssland.

”Valen att gå med i EU och Nato var kanske inte självklara, men de har hjälpt till på vägen och är i dag en betydande trygghet när det auktoritära Ryssland höjer rösten.”
Annons

Det finns minst tre lärdomar att dra från processen, för vilken kedjan på motorvägen var en tydlig symbol, när det av tre underkuvade republiker i Sovjetunionen blev tre fria och öppna samhällen.

Den första är att med medborgare som bestämt sig och agerar målmedvetet och fredligt är det svårt att stoppa utvecklingen, för dem som i dag protesterar på Hongkongs gator kan balternas historia vara en god vägledning.

Den andra är att genom att välja just vägen bort från auktoritära styren och mot en öppen och respektfull demokrati så skapas goda förutsättningar för att skapa goda samhällen, något att minnas när många stater – Kina, Ryssland, Turkiet, Ungern, Polen med flera – nu förefaller välja den auktoritära vägen.

Detta lyfts av vissa partier ibland som en lämplig väg även för Sverige.

Den tredje lärdomen är att man bör söka samarbeten med likasinnade länder eller med länder som agerar för samma öppenhet och demokrati som man själv eftersträvar. Valen att gå med i EU och Nato var kanske inte självklara, men de har hjälpt till på vägen och är i dag en betydande trygghet när det auktoritära Ryssland höjer rösten.

De 600 000 som samlades på motorvägarna ger oss fortfarande exempel att följa, men också inspiration för att göra rätt val. De 600 000 som sjöng och bildade kedja på motorvägen visade vad värdighet och respekt kan ge och betydelsen av en fredlig manifestation.

30 år är en kort tid, så vad vi alla måste göra är att hedra deras insats genom ett fortsatt och oförtrutet arbete för demokrati, mänskliga rättigheter och rättssäkerhet – och det i samarbete med demokratiska stater över hela jorden.

Ulrik Nilsson (M), Borås

Enkät med boende i Sandsjön om flytt av kommungräns
Enkät med boende i Sandsjön om flytt av kommungräns
Annons
Annons
Annons
Annons