Återigen skall pensionärerna betala!

Den svenska politiska traditionen att låta pensionärens betala accepteras av alltför många äldre.
Debatt • Publicerad 18 september 2008

Pensionären är tyst och tacksam. På 1990-talet tog man många 10-tal miljarder av pensionärerna när landets ekonomi skulle saneras.? Sedan har ATP-fonderna plundrats och det senaste är den orättvisa beskattningen. Pension är och har alltid varit uppskjuten lön och skall beskattas som alla andra löner. Jobbskatteavdraget visar den cynism som kännetecknar den unga regeringen Reinfeldt – pensionsåldern ligger långt bort och man förstår inte hur upprörande det är för dagens pensionärer att deras lön beskattas hårdare än lönen för dem som är 40 år.

Regeringen har ett ökat antal ”riktiga jobb” som sin kanske viktigaste fråga. Med morot och piska har man försökt göra det mer attraktivt att arbeta, t.ex. jobbskatteavdrag på lönen för dem som arbetar idag och sänkt a-kassa för dem som är arbetslösa. Ändå står samma antal människor ”utanför” som före valet. Varför, det är kanske omöjlig att skapa fler jobb ?

Övergången från industrisamhället till det postindustriella samhället innebära lika stora förändringar som övergången från jordbrukssamhälle till industrisamhället, men det går mycket fortare nu.?I det postindustriella samhället, med större krav på utbildning och kompetens för att få ett ”riktigt jobb”, kommer antalet ”utanför” att bli fler. Ja, men sjukvård, åldringsvård etc, där behövs många händer. Rätt, men alla kan inte arbeta där, en del har inte förutsättningarna, andra har inte rätt utbildning och kompetens. Även här sker förändringar, datorer kommer att klara mycket mer än vad vi idag kan tänka oss.

Det går inte att lösa de förändringar som framtiden medför genom att försöka förhindra dessa förändringar. Regeringen måste anpassa sig till framtiden och inte försöka behålla 1900-talet.

Att försöka skapa fler jobb genom att ta pengar som den äldre generationen under sina yrkesverksamma år avstått från för att få en rejäl pension (= lön) är inte rätt. Det är inte heller rätt att ändra reglerna för beskattningen så att pensionärernas lön beskattas hårdare.?

Tyvärr accepterar alltför många pensionärer den månatliga ”väskryckningen” genom den högre beskattningen av deras lön – förvisso protesterar de ”opolitiska pensionärsorganisationerna PRO och SPF” när det inte är valår.

Idag är cirka 30% av väljarna över 65 år men i riksdagen är bara 3% äldre än 65 år. Insikten att politisk makt bara kan uppnås genom att även den äldre generationen finns i riksdagen ökar dock och förhoppningsvis kommer framtidens pensionärer vara mer politiskt medvetna än dagens.

Gösta Melander

medlem i spi

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.