Åter till förhandling – men vad vill ni?
Replik till Lennart Andreasson (BT 4/12).
I våras meddelade delar av majoriteten klart och tydligt vad vi vill med den politiska organisationen i Borås. Vi vill ha en effektivare organisation, anpassad till tidsenliga förutsättningar och krav. Syftet med en ny politisk organisation är att främja demokrati, inflytande, helhetssyn, samarbete, decentralisering, lokala lösningar, effektivitet och service. För oss handlar det inte om våra egna uppdrag, utan om hur vi kan ge boråsarna bästa möjliga service för sina skattepengar.
Organisationsförslaget innebär en strävan att minska antalet nämnder och förvaltningar för att få en effektivare organisation, som blir enklare och tydligare att förstå. Genom att skapa centrala nämnder, skapar vi också rättvisa mellan olika områden i Borås. I dag får till exempel äldreboenden i olika delar av kommunen olika mycket pengar beroende på hur politikerna i respektive nämnd väljer att prioritera.
Det kan vara svårt för fritidspolitiker att greppa alla de frågor som kommundelsnämnderna i dag innefattar. I facknämnder har politiker större möjlighet att ägna sig åt ett verksamhetsområde och erhålla fördjupad kunskap som främjar god beslutsförmåga. Samtidigt minskar kostnaderna för nämndernas arvoden och sammanträden.
Med större förvaltningar kan kompetens och kunskap hos tjänstemännen också utnyttjas bättre. Samordning blir lättare att genomföra och ger besparingar av medel som kan användas ute i våra verksamheter. Vi bör också vara medvetna om att jämfört med genomsnittet av landets kommuner så har Borås i dag nästan dubbelt så många nämnder. Det är helt enkelt för många!
Vi politiker bör inte begrava en så viktig fråga som den om organisationen i utredning efter utredning. Vi är skyldiga våra väljare och vår organisation handlingskraft och besked gällande vad vi vill och vad vi anser är bäst för boråsarna.
Därför valde vi att gå ut med ett förslag (läs förslag och inget annat) på framtida nämndorganisation. Att detta förslag till en ny nämndorganisation nu är ute på remiss hos nämnder och politiska partier innebär en utsträckt hand till alla som vill tycka till och förmedla sina synpunkter och åsikter.
Förslaget måste rimligen vändas och vridas på och belysas från olika håll. På så vis får vi reda på vad organisationen tycker och kan erhålla uppslag på hur vi kan gå vidare. Hade det varit en god idé, tycker Lennart Andreasson, att inte skicka ut förslaget på remiss?
Ingenting hindrar oss från att träffas igen i organisationsgruppen för att inleda nya förhandlingar. Det kan ske så snart som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tagit bladet från munnen och talat om vilka avsikter man har för organisationen och inte enbart riktar in sig på diskussion av processen. Enbart utifrån saksynpunkter kan diskussionen bli konstruktiv.
Ulrik Nilsson (M)
kommunstyrelsens ordförande, Borås stad