Arbete och stark ekonomi är grunden för vår välfärd
Det går bra för Sverige. Trots den finansiella oron i omvärlden står Sverige starkt. Sysselsättningen har ökat och utanförskapet har minskat. De offentliga finanserna är starka. Förklaringen är inte minst den goda konjunkturen, men även alliansens jobbpolitik. Nu går vi vidare med både fler åtgärder för jobb, tillväxt och nya satsningar på välfärden.
Vår viktigaste uppgift är att minska det utanförskap, som bitit sig fast på en oacceptabelt hög nivå under socialdemokraternas tid i regeringen. Moderaterna och Allians för Sverige har inlett vägen mot full sysselsättning, där alla som kan och vill arbeta får göra det. Vår jobbpolitik inriktar sig på att det ska löna sig att arbeta, bli mindre kostsamt att anställa och att vi ska ha ett gynnsamt företags- och entreprenörsklimat.
Jobbskatteavdraget gör att det nu lönar sig bättre att arbeta. De flesta heltidsarbetande betalar nu cirka tusen kronor mindre i skatt varje månad. Ett LO-hushåll med två arbetande har nu mer pengar över när skatten och räkningarna är betalda. För att fler ska ges en chans att komma in på arbetsmarknaden har vi dessutom minskat kostnaderna för att anställa unga och äldre samt dem som har stått utanför arbetsmarknaden en tid. Instegsjobb har införts för att nyanlända invandrare ska få in en fot på arbetsmarknaden så tidigt som möjligt. Arbetsförmedlingen har vässats och inriktats mer på matchning mellan lediga jobb och sökande. Förmögenhetsskattens avskaffande innebär mer tillgång till riskkapital för de entreprenörer som vill förverkliga sina idéer och drömmar. Programmet är brett och åtgärderna många.
2007 blev ett ännu bättre år på arbetsmarknaden än 2006. Ökningen av antalet sysselsatta med 104.000 personer är bland de högsta värdena som uppmätts i SCB:s arbetskraftsundersökningar. Även antalet arbetade timmar ökade mycket. Sysselsättningen ökade bland unga (16-24 år) med nära 40.000 personer och bland utrikes födda med drygt 34.000 personer. Bland äldre mellan 55 och 74 år har sysselsättningen ökat med 18.000 personer. Därtill har kvinnorna ökat sina arbetade timmar snabbare än männen, vilket minskar inkomstskillnaderna och leder till ökad jämställdhet.
Utanförskapet minskade med 121.000 personer under 2007. Det är den största minskningen under de nära fyrtio år som statistik funnits tillgänglig. Minskningen har skett bland personer i arbetslöshet, sjukskrivning, förtidspension samt socialbidrag. Ett mycket viktigt framsteg är framför allt att ökningen av antalet förtidspensionärer, som mer än fördubblats de senaste cirka 30 åren, bröts under 2007.
För de över hundra tusen människor som under 2007 fick ett jobb att gå till ökar friheten och självständigheten. De får varje dag känna att de gör en insats och får möjlighet att utvecklas. Men ökad sysselsättning förbättrar inte bara för dem som får jobb, utan det gör också att vi kan fortsätta värna och förbättra vår gemensamma välfärd. Att fler arbetar medför att vi utan skattehöjningar säkrar resurser till välfärden och bättre kan möta utmaningen med en åldrande befolkning. Det är därför vi i alliansen är välfärdsgaranten i svensk politik.
Nu går vi vidare och tar ytterligare steg för att möta både kortsiktiga och långsiktiga utmaningar. I vårpropositionen för några veckor sedan presenterade vi riktlinjerna för den fortsatta politiken. Det handlar bland annat om att ytterligare förbättra drivkrafterna till arbete och villkoren för företagande. Infrastruktur, forskning och mer kunskap och pedagogik i förskola och skola är långsiktiga tillväxtsatsningar som stärker vår konkurrenskraft. Den starka ekonomin med fler i arbete ger oss också nu utrymme att förbättra de ekonomiska villkoren för i första hand de sämst ställda pensionärerna. Det är ett besked som är efterlängtat av dem som är äldre och har knappa marginaler. Vi aviserar också förstärkning av den psykiatriska vården och förbättring av rättsväsendet, med ökad trygghet som följd.
Sedan regeringsskiftet har fler människor kommit in i gemenskapen och får nu känna stoltheten av att ha en egen försörjning. Det ökar sammanhållningen mellan människor och ger bättre förutsättningar för öppenhet och tolerans människor emellan. En stark ekonomi innebär att vi blir mindre utsatta i oroliga tider i omvärlden. Det gör också att vi kan värna våra trygghetssystem och vår välfärd. Genom fler i arbete bygger vi trygghet för framtiden.
Anders Borg
finansminister
Ulf Sjösten (m)
riksdagsledamot, Sjuhärad