Är slaveriet i Sverige verkligen avskaffat?

Rubrikens fråga är i allra högsta grad berättigad. Jag trodde i min enfald att det var så. Men frågan är om det stämmer.
Debatt • Publicerad 30 september 2008

Det har förmodligen aldrig renoverats och byggts om i så stor omfattning som nu, trots en annalkande lågkonjunktur. När Martin Timells TV-program vridit om huvudet på alla glada hemmafixare säljer byggmarknaderna som aldrig förr. Här finns förvisso många glada amatörer som lägger ner hela sin själ i hopplösa och undermåliga renoveringsobjekt. Men en betydligt större marknad står våra gästarbetare för. En uppskattning från byggnadsfacken säger att det finns mellan 15.000 och 20.000 polska, lettiska eller baltiska arbetare bara i Västsverige.

Även om turismen har ökat så tror i vart fall inte jag att denna grupp är här för att turista. Det har heller inte funnits så många bemanningsföretag som nu. Om vi tar en titt på trafiktätheten så skulle man kunna tro att vi bor i någon baltisk huvudstad. Var och varannan bil kör med polskregistrerad skylt. Ofta med en eller två personer letande efter lämpliga arbetsobjekt. Oseriösa bemannings- eller förmedlingsföretag är inte sena att stå till tjänst med uppdrag till dessa arbetstagare.

Det enda krav som ställs är att man bedriver näringsverksamhet i Sverige. Vad värre är, nu har dessutom privatpersoner hakat på denna kriminella marknad. En bra polsk arbetare kan tjäna ända upptill 40–50 kronor i timmen om han jobbar minst tio–tolv timmar per dygn eller om man så vill 500 kronor om dagen sex eller sju dagar i veckan. Med en sådan lön ställs inga krav på boendet. Likheten med Guatemalas plantageägare med piskan i hand är inte långt borta. I vart fall inte moraliskt. Förmedlingstjänsten står naturligtvis med mat och förläggning oftast på arbetsplatsen eller i bästa fall i någon gammal uttjänt fabriks- eller lagerbyggnad.

Arbetsmiljö och skatteinbetalning är i dessa sammanhang ett begrepp man inte ens kan stava till eller bryr sig särskilt mycket om. Ekobrottsmyndigheten uppmanar alla att kontakta dem om ekonomisk brottslighet misstänks. På ekobrottsmyndigheten i Borås, Skövde och Halmstad leder 62 procent av alla anmälningar till att det väcks åtal eller strafföreläggande, och 90 procent till fällande dom. En annan bidragande orsak till fifflet är lagstiftningen. F-skattesedel legitimerar många gånger fusk och skyddar ”beställaren”. Vilken attityd har du som läsare?

Lars-G Johansson

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.