1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Använd studiecoacherna rätt

För ett år sedan pågick arbetet med Borås stads första KAL-grupp som mest intensivt. Handlingsplanen för förskola, grundskola och gymnasium blev resultatet av ett på många sätt lyckosamt, partsammansatt arbete. Majoriteten av de punkter som rör lönebildning är genomförda.

Tittar vi på övriga områden blir resultatet mer tveksamt. Flera punkter under arbetsvillkor och kompetens- och personalförsörjning kräver hårt arbete under lång tid för att kunna uppfyllas. Under punkten arbetsvillkor finns ett av Lärarnas riksförbunds (LR) viktigaste bidrag till handlingsplanen: rekrytera studiecoacher.

LR:s ursprungliga förslag var att 15 studiecoacher skulle rekryteras och fördelas på samtliga grundskolor i årskurserna 7–9. Studiecoacherna skulle helt eller delvis ta över lärarnas mentorsroll, vilket konkret skulle kunna innebära att lämna över arbetsuppgifter som utvecklingssamtal, föräldrakontakter och andra studiesociala frågor. Därmed skulle läraruppdraget renodlas och läraren skulle kunna koncentrera sig på sitt huvuduppdrag.

Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Diskussionen om att undervisningstiden för lärarna därmed skulle öka var aldrig uppe i KAL-gruppen. Syftet med studiecoacherna var att renodla lärarens uppdrag och därmed öka attraktiviteten i att vara lärare i Borås stad.

LR:s ursprungliga förslag om att rekrytera 15 studiecoacher bemöttes av arbetsgivaren med sex tjänster. När förslaget blev känt för rektorerna och det visade sig att det fanns ett stort intresse för tjänsterna höjdes antalet till tio. Två studiecoachtjänster på fem högstadieskolor placerades således ut med början i augusti 2017. Hur man sedan använt dessa tjänster ute på skolorna ser olika ut. LR ställer sig kritiskt mot att studiecoacherna till viss del används till andra arbetsuppgifter än vad tjänsterna är avsedda för. När LR ställt frågan om lärarna upplever att belastningen minskat tack vare studiecoacherna, blir svaret ja i alltför få fall. Syftet är därmed inte uppnått, vare sig när det gäller att skapa attraktivitet för befintlig personal eller för de lärare som vi önskar rekrytera till Borås.

Trots att mycket arbete återstår för att få studiecoachtjänsterna att fungera optimalt ute på skolorna är LR övertygat om att fler studiecoacher i längden skulle vara främjande både för lärarnas arbetsbelastning och för elevernas kunskapsresultat. Det är därför glädjande att ett antal skribenter från Alliansen uttrycker sig positivt om denna satsning (BT 29/11).

Några missförstånd framkommer dock i texten. Det handlar inte om ”lärarcoacher”. Uppdraget består heller inte i första hand i att ”bistå lärarna i det administrativa arbetet”, utan i att arbeta förebyggande och främjande gentemot eleverna i deras studiesociala situation. Det handlar inte om sex tjänster utan om tio.

Sist men inte minst, att koppla ihop ökad undervisningstid med dessa tjänster är ett stort misstag. Arbetsbördan för lärare är redan för hög. Borås stad behöver skapa starka incitament för lärare att stanna kvar i Borås skolor. Tillika behövs dragkraft för att locka hit nya lärare. Att utöka antalet studiecoacher på grundskolan samt påbörja en satsning av dessa tjänster på gymnasiet skulle vara en sådan dragkraft, under förutsättning att tjänsterna används på rätt sätt.

Anne Pihlo, ordförande, Lärarnas riksförbund Borås

Läs mer

Borås

Trafikolycka i Ullared – sex personer inblandade

En trafikolycka inträffade i Ullared runt 20 över fyra på måndagseftermiddagen. I olyckan var två bilar och sex personer inblandade. Ingen person fördes till sjukhus.

Borås

Boråsaren satt uppe hela natten – lyckades fånga ”Neowise” på film

Kometen Neowise är nu synlig på himlen och lockar stort intresse bland astronomer

Borås

Trafikstörning på R40 – flera lösa hästar nära vägen

Flera lösa hästar ska ha befunnit sig i anslutning till R40 i höjd med Flygplatsmotet strax innan Landvetter Flygplats. Enligt Trafikverket ska de lösa hästarna ha påverkat körfälten i båda riktningarna.

Borås

Efter år av motgångar – vandalisering i butiken: ”Orkar snart inte mer”

Företagets tuffa tid: ✓ Storbranden ✓ Pandemikraschen ✓ Inbrottet

Kind

Dömdes för att ha tagit stryptag på elev – nu slutar läraren

Skolchefen: ”Det är ett avslutat kapitel”.

Nyheter

Efter vargangreppen i Romsås – ingen skyddsjakt på varg

Länsstyrelsen kommer inte besluta om skyddsjakt efter dubbla vargangreppen.