Annons

Andreasson blundar för verkligheten

Ordförande i Västers stadsdelsnämnd, Lennart Andreasson, har i BT försökt förklara varför Sandaredsskolan fått ett sparbeting på 2,3 miljoner kronor. Men han förbigår med tysthet att Sandaredsskolan enligt Skolverket har 28 procent lägre lärartäthet än andra grundskolor i kommunen.
Debatt • Publicerad 4 mars 2013

Nej, problemet är enligt Lennart Andreasson att skolan inte tidigare gjort nödvändiga ”anpassningar” för att hålla sig inom 2012 års budget. Men nu är det dags. Hur det ska gå till tänker Lennart Andreasson som politiker inte ”detaljstyra”.

Vad han inte reflekterar över är att den lägre lärartätheten kan ha fått skolan att på annat sätt kompensera för att alla elever ska få en likvärdig utbildning och att det kan vara förklaringen till högre kostnader, inte att skolan varit ekonomiskt släpphänt.

Annons

Skolinspektionen kritiserade nyligen Göteborg för bristande likvärdighet i kommunala grundskolor och uppmanade de ansvariga att ta ett samlat grepp kring viktiga förhållanden och processer. Att bara delegera och säga sig inte vilja detaljstyra är alltså inte ett svar som duger. Det är förstås professionella lärare som ska ansvara för undervisningen men politiker måste vara tillräckligt insatta för att kunna ge de rätta förutsättningarna.

Lennart Andreasson bemöter lärarnas och mitt påstående om brist på läromedel på Sandaredsskolan med att alla skolor i stadsdelen får samma läromedelsanslag. Men när Skolverket räknar läromedelsanslag ingår – förutom förlagsutgivna läromedel – datorer, programvara, skolbibliotek, symaskiner, skolutflykter med mera. De förlagsutgivna läromedel som är en förutsättning för lärares uppdrag är alltså bara en mindre del av läromedelsanslaget.

Enligt databasen Kolada var läromedelsanslaget i Borås grundskolor 2 921 kronor år 2011 och av det gick som sagt 374 kronor till förlagsutgivna läromedel. För hela landet var läromedelsanslaget cirka 15 procent högre, 3 365 kronor, och av det gick cirka 500 kronor till läromedel. Jag tvivlar på att Lennart Andreasson vet hur det faktiskt ser ut med läromedel på de skolor han ansvarar för. I så fall får han gärna redovisa det för elever och föräldrar som lär vara intresserade av den informationen för sina skolval.

Politiker ska inte detaljstyra men de ska ta ansvar. För att göra det måste de ta till sig den information som redan finns men även skaffa sig ny. Information om lärartäthet finns för Sandaredsskolan. Information om läromedelstillgång synes politikerna sakna. När Lennart Andreasson skaffat det kan han ta det samlade grepp Skolinspektionen efterlyser.

Rickard Vinde

VD Svenska läromedel – läromedelsförlagens branschförening

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons