Ambitionshöjning beträffande psykiatri

Jag förstår att Per Carlsson (s) blev provocerad av rubriksättarens rubrik ”Regeringen på rätt väg” när centerpartiet i Sjuhärad, via undertecknad förklarade varför vi anser att det är viktigt med en bra folkhälsa i Sjuhärad.
Debatt • Publicerad 14 september 2008

Svaret som följde från Per Carlsson var det att han tog upp en hel del andra saker, naturligtvis. För så är det när vi politiker lägger fram våra förslag – de skall gärna missförstås av minoriteten.

Carlsson lyfte bl.a. frågan gällande psykiatrin som enligt honom var undermålig i Sverige. Alliansregeringen instämmer i att behoven av psykiatri under många år av socialdemokratiskt styre varit eftersatta. Därför har regeringen under 2007 och 2008 gjort insatser för att stärka psykiatrin och för att förbereda en mer genomgripande ambitionshöjning med start från 2009. Regeringen går nu vidare och föreslår ytterligare satsningar för att förbättra för de människor som drabbats av psykisk sjukdom och ohälsa. Bland annat inom detta område finns det en del kvar att göra.

För att möta Sveriges utmaningar kommer alliansregeringen i samband med höstens budgetproposition att lägga fram nya förslag som stärker jobbpolitiken, ökar Sveriges framtida tillväxtmöjligheter och förbättrar välfärden. Därför kommer alliansregeringen som insett detta, att satsa 2,7 miljarder under 2009-2011. Satsningen kommer bland annat att innebära att fler skall få möjlighet till meningsfull sysselsättning, det skall bli ökad tillgänglighet till barn- och ungdomspsykiatrin samt utbildning och kompetens för personal inom vård och stödverksamheter.

Regeringens arbetslinje kritiserades också hårt av Per Carlsson. Visst, man skall inte gå för hårt fram utan verkligen se till den enskilda människans förutsättningar. I Svenska Dagbladet den 8 september kan man läsa om att socialdemokraterna vill skärpa kraven på sjuka. Socialdemokraten Ylva Johansson, vice ordf. i riksdagens socialutskott citeras med följande: Vi har nog haft ett synsätt på arbete att om man är sjuk eller har det för jobbigt så skall man inte behöva arbeta. Hon fortsätter: Vi måste se varje person som en resurs som nästan alltid kan bidra med något. Även socialdemokraterna tycks äntligen inse att det är allt för många människor som funnits i ett utanförskap, utan arbetskamrater att prata och umgås med, utan tider att ta hänsyn till och kanske helt utan självförtroende.

Givetvis har alliansregeringen mycket kvar att göra när det gäller flera olika områden. Men det var intressant att följa TV-programmet där de fyra borgerliga partiledarna medverkade för någon vecka sedan. Där redogjordes för vad alliansregeringen hade åstadkommit under de två åren som gått sedan valet. Många utlovade förändringar var genomförda. De flesta pågick i olika skeden och ett fåtal av de många förslagen återstod att ta tag i.

Med andra ord, regeringen jobbar på bra utifrån sin agenda, mycket återstår de kommande två åren för att allt skall få genomslag till ett bättre Sverige och Sjuhärad med våra ögon sett. Därför behöver alliansregeringen fortsatt förtroende även under kommande mandatperioder. Centerpartiet i Sjuhärad kommer fortsätta att driva de för oss så viktiga frågorna gällande jobb och företagande, bättre miljö, ökad välfärd och större öppenhet. Inom välfärdsområdet vill vi särskilt betona folkhälsoarbetets vikt som vi beskrev i inledningsartikeln. µ

Kerstin Hermansson

Vice ordförande Centerpartiet i Sjuhärad

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.