Annons

Alliansen räddar hushållen från skenande fastighetsskatt

Den årliga fastighetstaxeringen ökar taxeringsvärdena ordentligt för många fastighetsägare i Sjuhärad, allt till följd av de senaste årens snabba värdeökningar på fastigheter.
Debatt • Publicerad 8 maj 2008

I normala fall hade detta medfört en hård skattesmäll för många hushåll. Tidigare fanns det ju egentligen ingen gräns för hur hög fastighetsskatten kunde bli. Trots en del tillfälliga åtgärder då och då som frysningar och dämpningar av taxeringsvärdeshöjningarna slog förändringarna alltid igenom förr eller senare i form av höjd skatt. Skattebördan blev tyngre och tyngre att bära för varje år som gick. Ingen hänsyn togs till betalningsförmågan, och alla som bor i fastigheter med högt taxeringsvärde är faktiskt inte höginkomsttagare.

Efter alliansens stora fastighetsskattereform gäller andra regler. Nu riskerar ingen – oavsett vad man har för fastighet eller var man bor – en kraftig skattesmäll. Taket på maximalt 6.000 kronor i fastighetsskatt (”kommunal fastighetsavgift”) gäller oavsett hur mycket taxeringsvärdet ökar. För pensionärer gäller dessutom en extra förmånlig begränsning som innebär att ingen behöver betala mer än 4% av sin hushållsinkomst i fastighetsskatt. De med lägst pensioner gynnas allra mest av detta.

Annons

Många fastighetsägare i Sjuhärad kommer att få sänkt skatt i nästa års deklaration. Hur du själv kommer att påverkas kan du räkna ut redan nu. Om hushållets fastighetsskatt i årets deklaration är högre än 6.000 kronor kommer skatten att bli lägre nästa gång du deklarerar, även om taxeringsvärdet ökar. Din totala besparing blir skillnaden mellan 1% på det nya höjda taxeringsvärdet och taket på 6.000 kronor. Skulle din fastighet ha en lägre skatt än 6.000 kronor idag vet du att den i vart fall inte kommer att bli högre än 6.000 kronor vid nästa deklaration, oavsett hur mycket taxeringsvärdet skulle ha ökat.

Tänk om de gamla skattereglerna gällt! Vilken chock den nya kraftigt höjda fastighetsskatten skulle ha blivit kommande år för många med lite lägre inkomster. Nu räddar regeringens fastighetsskattereform många hushåll från en skattesmäll och skapar trygghet inför framtiden för alla villaägare. Dessutom motverkas onödiga hyreshöjningar för dem som bor i lägenhet eller bostadsrätt eftersom skatteuttaget sänkts även på flerfamiljsfastigheter.

Den tidigare oskäliga fastighetsskatten är nu historia, i vart fall så länge alliansregeringen får styra Sverige. Märkligt nog vill socialdemokraterna riva upp reformen och höja fastighetsskatten igen. De verkar inte inse hur allvarliga följder det skulle få för många av Sjuhärads villaägare och att det också skulle driva upp hyrorna i flerfamiljshusen.

Jan Ericson (m)

riksdagsledamot Sjuhärad

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons