Alliansen fortsätter att leda Herrljunga

Herrljunga kommun har sedan valet 2006, då Kommunens väl kom in på den politiska arenan i Herrljunga, inte haft någon politisk majoritet.
Debatt • Publicerad 16 september 2013

Kommunens väl ville efter sitt intåg inte ingå i någon politisk samverkan utan angav att man endast skulle vara ett sakfrågeparti, vilket gjorde att ingen politisk majoritet kunde skapas. Sedan valet 2006 har alliansen innehaft alla ordförandeposter och lett det politiska arbetet i Herrljunga kommun.

Vid kommunfullmäktiges sammanträde den 18 juni, när rambudgeten för 2014 beslutades, bildades en majoritet för Socialdemokraternas budgetförslag. Majoritetsförhållandet för budget 2014 skapades genom att Folkpartiet och Kommunens väl valde att aktivt byta budgetinriktning jämfört med kommunstyrelsens beslut och istället stödja en socialdemokratisk budget. Fullmäktiges budgetbeslut har skapat turbulens både politiskt och i tjänstemannaleden.

Diskussioner har förekommit mellan allianspartierna och Socialdemokraterna under somnaren för att skapa en samsyn gällande kommande politiska beslut och ställningstagande i Herrljunga. Det har dock visat sig vara svårt att komma fram till en gemensam agenda för den närmaste framtiden.

Vi kan konstatera att vid tillsättningen av ny ordförande i socialnämnden valde Folkpartiet, Socialdemokraterna samt Kommunens väl att bortse från valberedningens enhälliga förslag och istället utse en person till ordförande som det senaste halvåret ifrågasatt och argumenterat mot de förändringsbeslut som beslutats i politisk enighet för socialnämnden.

Alliansen avser att fortsätta driva en politik som säkerställer både kvalité samt ekonomi för socialnämnden och ser det som olyckligt att den viktiga posten som ordförande för socialnämnden utses på det lättvindiga sätt som blev ett faktum vid senaste fullmäktigemötet.

För att inte tappa alltför mycket tempo och behålla så mycket kontinuitet som möjligt i det läge som Herrljunga kommun befinner sig i, fortsätter alliansen att inneha ordförandeposterna och ta ansvar för den politiska ledningen trots nederlaget i budgetfrågan. Budgetarbetet kommer nu att fortsätta i nämnder och styrelser utefter kommunfullmäktiges beslut.

Strävan kommer, liksom tidigare, vara att försöka åstadkomma så breda överenskommelser som möjligt i de politiska besluten och vår åsikt är att vi alla bör se till kommunens bästa i kommande beslut framför prestige och kortsiktiga ställningstagande.

Uno Sanfridsson (C)

Gunnar Andersson (M)

Ingemar Kihlström (KD)

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.