Äldrevården i Sjuhärad på jumboplats
Det spelar sedan ingen roll om det handlar om personaltäthet, bemötande, mat eller den sociala samvaron. Tillsammans bildar detta en helhet som formar kvalitén i verksamheten.
När de äldre får säga sin mening om äldreboenden hamnar Bollebygd i en klass för sig i Sjuhäradsområdet. Kommunen hamnade på 288:e plats på en rankningslista över Sveriges kommuner i en rapport från Socialstyrelsen för ett år sedan om vård och omsorg om äldre. Tranemo och Ulricehamn hamnade på den övre tredjedelen då det gäller hjälpen och omsorgen som helhet.
Skillnaderna mellan kommunerna är uppenbara. De blir också väldigt tydliga när man ser till bemötande, inflytande med flera kvalitetsmått. Är det då acceptabelt att äldre människor placerar Borås på 244:e plats ifråga om möjlighet till social samvaro?
Mark borde lära av andra kommuner hur man sköter bemötandet eller är kommunledningen nöjd med sin 239:e plats bland alla kommuner på denna punkt?
Uppräkningen av exempel ur rapporten kan fortsätta. Uppgifternas bekräftas också på annat sätt. I en enkät, ett nöjd kund-index, som ingår i Socialstyrelsens öppna jämförelser, ser vi att i Borås är äldre människor minst nöjda med förhållandet vid äldreboendena i kommunen, 72 procent – inte ens tre av fyra – är nöjda!
En av många frågor blir vad man gör i Tranemo inom äldreboendena (79 procent procent nöjda) som man inte gör i Bollebygd? (57 procent nöjda). Är det okej att nästan två av tre är nöjda med maten vid äldreboende i Svenljunga?
Fler frågor kan ställas om perspektiven vidgas till äldreomsorgen som helhet. Resultaten i öppna jämförelser kan ha sina fel och brister, men de är ändå redskap för att utveckla omsorgen om våra äldre. Att utgå från deras erfarenheter och uppfattningar är inte fel när en politik ska formas för ett värdigt liv för äldre.
Ett fokusområde blir utan tvekan personalfrågorna. Väldigt mycket hänger på personaltäthet, bemötande, kontinuitet med mera. Rekryteringsbehovet är störst inom yrkesgrupper som är knutna till vård och omsorg i hela Västra Götaland. Utbildning för dessa yrken står inte i proportion till behovet. Det här är en ödesfråga för en äldreomsorg som kännetecknas av hög kvalitet.
Frågan blir då hur kommunerna i Sjuhärad ska samarbeta för att klara en sådan utmaning och överhuvudtaget hävda en äldreomsorg värd namnet – inte förvaring av äldre.
Alf Andersson
ordförande PRO Södra Älvsborg
Rune Johansson
vice ordförande PRO Södra Älvsborg