Äldre sjuka förtjänar bättre

Den rödgröna regionledningens nedskärningar inom geriatriken i Västra Götalandsregionen, det vill säga området för ålderssjukdomar, är oacceptabla. Vården av äldre behöver långsiktigt förstärkas. Det skriver Monica Selin (KD).
Debatt • Publicerad 30 september 2013

På tio år har mer än var femte vårdplats i Västra Götalandsregionen dragits in. Inom geria-triken har 58 procent av platserna försvunnit. Samtidigt har vi en växande grupp äldre, vilket ökar behovet av mer resurser och rätt kompetens.

Idag finns en stor brist på personal med utbildning i geriatrik. Det är mycket oroväckande med tanke på att drygt hälften av all primär- och sjukhusvård ges till äldre. Därför är det viktigt att Västra Götalandsregionen tar initiativ för att utveckla kompetensen i geriatrik hos all personal som arbetar med vård som rör äldre personer. Inte minst genom att efterfråga och beställa kompetens och löpande kompetensutveckling inom geriatrik.

Neddragningar av vårdplatser leder till att överbeläggningarna förvärras. Därmed uppstår situationer där äldre vårdas i korridorer och sköljrum på regionens sjukhus eller utlokaliserade på avdelningar där den rätta kompetensen saknas. Det är ett kostsamt och ineffektivt sätt att bedriva vård eftersom det leder till längre vårdtider och ökad risk för patienter.

Västra Götalandsregionen måste tillföra hälso- och sjukvården mer resurser för att det ska vara möjligt att angripa problemen med överbeläggningarna. Det är viktigt för att kunna erbjuda en vård av god kvalitet, men också för att personalen ska få acceptabla arbetsförhållanden. Därför är det obegripligt att den rödgröna regionledningen för en politik som ger allt färre vårdplatser i stället för fler.

Vi ser även behovet av att lägga större fokus på att förbättra samarbetet mellan kommuner och Västra Götalandsregionen gällande vård och omsorg för äldre. Sveriges kommuner och landsting föreslår i en rapport att övergripande samverkansavtal och lokala överenskommelser ska träffas mellan kommuner och landsting. Här krävs det att Västra Götalandsregionen är mer pådrivande – då blir geriatrikvården mer organiserad.

Vården av äldre måste bli värdigare och tryggare. Det sker inte med en politik som präglas av nedskärningar.

Monica Selin (KD)

regionråd i Västra Götalandsregionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.