Äldre är ingen handelsvara

Det är uppenbart vilka som får betala priset för vårdbolagens vinster, personalen genom sämre arbetsvillkor och de äldre genom lägre kvalitet på omsorgen, skriver Ida Legnemark.
Debatt • Publicerad 28 november 2011

I kommunfullmäktiges budgetdebatt i Borås var äldreomsorgen det mest debatterade området. Det är inte så konstigt mot bakgrund av de senaste veckornas avslöjanden om vanvård på privata äldreboenden runt om i Sverige.

Att tro att problemen handlar om ett misskött företag, Carema, är dock att missta sig – det handlar om ett systemfel. Vänsterpartiet har länge varnat för riskerna med att tillåta riskkapitalbolag att driva omsorg finansierad av våra gemensamma skattemedel. Ingen har lyssnat.

Efter skandalavslöjandena i me-?dia kunde man hoppas på ett uppvaknande, men även om den politiska högern börjar tala om hårdare krav vid entreprenader, så angriper man bara symptomen. Vill man komma till rätta med det verkliga problemet måste man göra upp med vinstuttagen från äldreomsorgen.

Som kommun måste vi kunna garantera våra äldre ett värdigt åldrande. Jag skulle aldrig känna mig trygg med att låta min mormor eller morfar flytta till ett privat äldreboende, där samma summa skattepengar som tillförs de kommunala boendena inte bara ska räcka till för att betala personalens löner och erbjuda en god omsorg, utan dessutom har som främsta uppgift att generera mesta möjliga vinst till sina aktieägare. Det är uppenbart vilka som får betala priset för dessa vinster, personalen genom sämre arbetsvillkor och de äldre genom lägre kvalitet på omsorgen!

Mängder av skattemedel förs ur landet till skatteparadis varje år, pengar som vi kunde ha använt för att höja kvaliteten och den verkliga valfriheten i äldreomsorgen. Högern motiverar gärna privata utförare med att de skulle innebära ökad valfrihet. Men riskkapitalistens valfrihet, att väga blöjan och välja om den är tillräckligt tung för att bytas eller inte, ger jag inte mycket för.

Vänsterpartiet menar att verklig valfrihet handlar om att välja vilket stöd man vill ha som gammal – till exempel om man vill gå ut på promenad, om man vill ha maten lagad i sitt eget hem – inte om att välja vilket företag som ska tjäna pengar på en. När jag bli gammal vill jag känna mig trygg med att jag får den bästa möjliga omsorgen, jag vill inte bli en bricka i ett spel om vem som kan göra mest profit på mig.

Det är hög tid att ta debatten om hur vi som kommun kan vara säkra på att alla våra äldre får en värdig omsorg. Jag är övertygad om att ett viktigt första steg är att se till att all äldreomsorg utförs i icke-vinstdriven regi. Våra äldre är inte varor på en marknad, de är människor och förtjänar att behandlas som sådana!

gruppledare, Borås

Ida Legnemark (V)

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.