1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Akut lärarbrist i länet

Det saknas hela 11 700 lärare i Västra Götaland under de närmaste tre åren och länets rektorer står nu inför en tuff utmaning att se till att eleverna möts av behörig lärare efter sommaren, skriver Ann-Charlotte Gavelin Rydman.
Skolledare måste få möjlighet till återhämtning och ges tillräckliga förutsättningar för att säkra en fungerande skolmiljö för lärare och elever, anser Ann-Charlotte Gavelin Rydman.
Foto: JESSICA GOW / TT

Skolpersonalen har just nu en välbehövlig semester efter en tuff vår med dubbelarbete i både klassrum och på distans. Men ledigheten gäller inte alla. Många skolledare kommer att behöva bryta sina semestrar för att gå in och lösa den akuta lärarbristen som råder i Västra Götalands län.

Det saknas hela 11 700 lärare i Västra Götaland under de närmaste tre åren och länets rektorer står nu inför en tuff utmaning att se till att eleverna möts av behörig lärare efter sommaren.

Samtidigt har flera av Lärarförbundets senaste undersökningar visat på att rektorerna redan nu är slutkörda till följd av de påfrestningar som coronapandemin lagt på dem. Tre av fem skolledare uppger att arbetsbelastningen har ökat under pandemin, visar Lärarförbundets senaste Kantar-Sifo-undersökning. Dessutom anser över hälften av skolledarna att de inte hinner med sitt uppdrag under ordinarie arbetstid. Det är extremt allvarligt. Mår inte chefen bra, mår inte personalen bra och i förlängningen inte heller eleverna.

Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

quote
Läget ser mörkt ut, men det finns åtgärder som skulle förbättra rektorernas arbetsmiljö.

Coronapandemin riskerar att fortsätta påverka skolledares arbetsmiljö även framöver. Och med vetskap om hur det såg ut förra sommaren, då fyra av tio skolledare i kommunala grundskolor behövde ställa in sin sommarsemester för att lösa oförutsedda rekryteringsbehov, ser inte denna sommar bättre ut. Risken är överhängande att ännu fler rektorer kommer att behöva gå in på jobbet den här sommaren. Stora pensionsavgångar, växande elevkullar och ett stort antal obehöriga lärare fortsätter att utmana skolan. Samtidigt har även coronapandemin gjort att så många som varannan lärare är orolig för att behöva sjukskriva sig för stress om pandemin fortsätter till hösten.

Länets skolledare måste alltså både fokusera på rekrytering och att ta hand om sin allt mer stressade personal. Det är förvisso en utmaning för de flesta chefer, men en offentligt anställd skolledare ansvarar för omkring 40 medarbetare. Det kan jämföras med den genomsnittliga chefen som har under 20 medarbetare. Forskningen visar att chefer som har många medarbetare är mer arbetsbelastade och stressade.

Läget ser mörkt ut, men det finns åtgärder som skulle förbättra rektorernas arbetsmiljö. Lärarförbundet Skolledare kräver:

  • Att Skolinspektionens granskningar stoppas under 2020 för att inte riskera att öka arbetsbelastningen för en redan ansträngd skolledarkår.
  • Att regeringen tar initiativ till en nationell riktlinje om 20 medarbetare per chef i skolväsendet för att säkra goda arbetsvillkor för hela skolans personal.
  • Att skollagen skärps så att huvudmännen regelbundet måste förvissa sig om att rektorer har tillräckliga förutsättningar för att klara sina uppdrag.
  • Att rektorernas arbetsgivare tar sitt arbetsmiljöansvar så att alla skolledare får semestervila och en bra arbetssituation.

Skolledare måste få möjlighet till återhämtning och ges tillräckliga förutsättningar för att säkra en fungerande skolmiljö för lärare och elever. Efter coronapandemin blir det extra viktigt att se till att krafterna håller kommande läsår.

Ann-Charlotte Gavelin Rydman, ordförande Lärarförbundet skolledare

Läs mer

Kind

Svenljungapolitikernas fred är över: ”Demokratin är så pass viktig”

Nästa gång det blir sammanträde i kommunfullmäktige är det fritt fram för debatt igen.

Borås

Länsstyrelsens larm: Allt fler unga riskerar drabbas av covid-19

Ur rapporten: ”Vi kan bara hoppas att föregående helg inte upprepar sig”.

Borås

Boråsbutiken vann miljoner på Lotto – så firar de vinsten: ”Jag är grymt glad”

Fem spelare får dela på 12 miljoner – tillsammans med Ica-butiken.

Borås

Misstänkt tjuvduo påkommen – stal vid renovering

Båda är nu anhållna.

Kind

Planen för rasade bron: ”Har det varit annan trafik också?”

”Vad jag kan se på bilder så är det brofundamentet som har rasat ihop”

Näringsliv

Han är Gekås nye vd: ”Köpte min första cd-skiva här”

Är idag vd på matvarukedja. Styrelseordföranden om rekryteringen: ”Imponerande”