Annons
Nyheter

Tidningsläsandet ökar!

Nyheter • Publicerad 3 september 2012

World Newspaper Congress och World Editors Forum hålls i Kiev i dagarna. Branschorganet Medievärlden berättari sin rapportering bland annat om den årliga upplagan av World Press Trends som presenterades idag.

Den visar att över 2,5 miljarder människor läser en dagstidning minst en gång veckan. Den betalda upplagan ökar med 1,1 procent.

Annons

Men det är inte västvärlden detta sker utan i Asien, framför allt i Kina och Indien. I Nordamerika och Europa är trenden den motsatta.

Det här känner vi igen i Sverige. Antalet läsare minskar inte – BT:s räckvidd är till exempel fortfarande cirka 105 000 – men den betalda upplagan krymper sakta men säkert. Orsaken är förstås att fler och fler delar tidning eller läser den på sin arbetsplats. Papperstidningens attraktionskraft består således, men inte viljan att betala för ett eget exemplar?

Nyheter på nätet är också något som drar allt fler läsare, konstaterar World Press Trends. Denna ökning motsvaras dock inte av annonsintäkterna på nätet. Denna motsättning är kanske den hetaste knäckfrågan för mediebranschen idag.

Stefan Eklund, chefredaktör
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons