Kenyansk matfest på Almåsgymnasiet
Jag hade turen att får vara med på en ”Kenyansk afton” på Almåsgymnasiet igår kväll. Det var skolans restaurangelever, ledda av BT:s matbloggare Mats Ahlberg och Göran Nilsson, som tillsammans med besökande studenter och lärare från Kenya hade svängt ihop en fyrarättersmeny med starka kenyanska inslag. För svenskar okända fiskar som nilaborre och tilapa presenterades tillsammans med en fin pumpakräm respektive en mycket välsmakande sallad med örter från savannen i Rich. Till nilaborren serverades ankbröst som var terökt på kenyanskt vis! Det var riktigt gott. Ugalikroketten, krispig och len, som medföljde en klassisk black & white (oxfilé plus fläskfilé) gillade jag verkligen också. Ugali är en slags tjock majsgröt som kenyaner äter varje dag som basföda – det fick vi lära oss under kvällen.
Öl och viner från Sydafrika serverades till maten och efter den underbart fräscha desserten, en passionsfruktsoppa med en rad sprakande tillbehör, avslutades allt med en sydafrikansk likör som smakade hallonbåt. Inget man tar i stora doser, tro mig.
Och eleverna som lagade maten och serverade skötte sig utmärkt. Mer prisvärt är nog svårt att äta i Borås.