Annons
Nyheter

Debutantpriset för tionde gången

2001 delade Borås Tidning ut debutantpriset för första gången. Det var Lotta Lotass som fick det. Hon sitter numera i Svenska Akademien.
Nyheter • Publicerad 2 november 2009

Där har vi grundtanken till Debutantpriset.

– Med de här pengarna följer en önskan: skriv en bok till, vi tyckte att den första var så bra, säger Stefan Eklund.

Annons

Han har varit med i juryn under alla år och är före detta kulturchef på Borås Tidning. Sedan april i år är han kulturchef på Svenska Dagbladet, och har alltså fått stiga av från juryarbetet. Men få har så stor koll ny litteratur som han.

Du som har läst samtliga debutanter under tio år, och det rör sig om flera hundra, ser du några trender?

– Det har varit en generation som har problematiserat berättandet, som har velat göra saker med språket, de har ifrågasatt språkets förmåga att berätta. De har inte varit så traditionella.

Detta gäller främst bland dem som varit bra, de som blivit nominerade. Och de senaste två åren har han sett att det mer klassiska berättandet har kommit tillbaka - en naturlig pendelrörelse i litteraturhistorien.

Vad handlar den nya litteraturen om, i stora drag?

– De skriver inte så mycket om kärlek. De skriver om ensamhet, i opposition mot omvärlden, mot samhället, mot familjen. Det finns ett ensamhetstema som är starkt - att hitta sin identitet. Det finns också negativa bilder av kärlek, man problematiserar kroppen, sexualiteten. Den himlastormande förälskelsen hittar man inte så ofta i ny prosa.

De som får priset får göra vad de vill med de 100 000 kronorna, men om man kikar på listan över vilka som vunnit så ser man att de flesta har fortsatt att skriva och det har gått rätt bra för dem. Daniel Sjölin är programledare i SVT:s Babel och har ett par lovprisade böcker bakom sig, Jonas Hassen Khemiri har skrivit hyllade böcker och pjäser och är en flitigt anlitad föredragshållare, Lotta Lotass sitter numera i Svenska Akademien - för att nämna några exempel.

Varför finns priset?

– Borås Tidnings ägarstiftelse ville instifta ett pris. Då hade vi idén om ett debutantpris. Mycket pengar till en debutant får ett stort genomslag, det är bra för debutanten, bra för litteraturen. Bra för tidningen och för Borås.

Eklunds tips

* Läs mycket litteratur. Det tror jag är bra. Man ska inte vara rädd för att bli påverkad. All litteratur bygger i någon mån på stölder av annan litteratur, som man ger sin egen form.

* Skriv om. Tro inte att du är färdig efter första varianten.

* Boktips: Det som mer och mer börjar framstå som 00-talets allra viktigaste bok är Sara Stridsbergs Drömfakulteten (nominerad till BT:s debutantpris, och den fick Nordiska rådets litteraturpris).

Krister Persson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons