1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

BT:s bevakning av Viskaforsskolan är ensidig

För mig verkar det som att BT inte haft tid att fördjupa sig när det gäller uppföljning av skolan, skriver Jan-Åke Brorsson.

Skolinspektionen gjorde hösten 2016 en inspektion på Viskaforsskolan och konstaterade då att det fanns ett antal brister. Kritiken blev starten på ett omfattande förändringsarbete. Skolans ledning, lärare, övrig personal och elever har i samverkan med föräldraföreningen genomfört ett omfattande förbättringsarbete. Ett förtjänstfullt arbete som resulterat i en allt bättre skolmiljö.

Från början fanns det enligt Skolinspektionen cirka sju så kallade röda områden. Hösten 2018 fanns det ett rött område kvar, nämligen på skolans F–6-enhet. Den 8 april 2019 genomförde Skolinspektionen ett uppföljningsbesök och den 7 maj kom beslutet. Viskaforsskolan är nu godkänd av Skolinspektionen och har inga röda områden.

Ett stort tack och grattis till alla som bidragit till denna positiva utveckling. Ingen nämnd och ingen glömd.

Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Hur har då denna positiva utveckling beskrivits i Borås Tidning? Jag har lagt energi på att granska BT:s arkiv sedan 2016. Jag har huvudsakligen bara tittat på rubriker. Jag tror nämligen att de flesta bildar sin uppfattning efter att ha läst rubriken. I Viskaforsskolans fall kan jag konstatera att inte förrän 10/5 i år hittades en positiv rubrik, nämligen: ”Glädjebesked för Viskaforskolan”.

quote
Kan man tänka sig att framöver få en journalistik som tränger in i ärendet och ger en seriös beskrivning av händelseutvecklingen?

Under 2016–2018 har vi matats med besked om viteshot, mordbrand och skadegörelse. I en artikel så sent som den 27 februari 2019 skrev BT följande: ”Viteshot mot Viskaforsskolan. Skolinspektionen är inte nöjd med de åtgärder som gjorts för att förbättra studiemiljön på Viskaforsskolan. Många av bristerna på Viskaforsskolan har åtgärdats men några kvarstår, menar Skolinspektionen. Nu hotar vite på sammanlagt 800 000 kronor. Enligt två färska förelägganden från förvaltningsdomstolen yrkar Skolinspektionen på att förvaltningsrätten ska döma vite gentemot kommunen på 600 000 respektive 200 000 kronor eftersom Skolinspektionen bedömer att de åtgärder som gjorts inte har varit tillräckliga. 'Det kvarstår allvarliga brister för de elever som får sin utbildning vid Viskaforsskolan', skriver Skolinspektionen.”

När jag läste detta blev jag förvirrad. Jag uppfattade artikeln som att nya problem uppstått. Enligt Skolinspektionens besked från hösten kvarstod ju endast ett område att åtgärda. Nej, några nya problem var det inte fråga om. Det BT skrev om i sin artikel är en parallell process i förvaltningsdomstolen och ingen nyhet. Det handlar om viten avseende beslut från början av 2017 och 2018. Brister som alla nu är åtgärdade.

För mig verkar det som att BT inte haft tid att fördjupa sig när det gäller uppföljning av skolan. Journalisterna hugger tag i ett beslut från Skolinspektionen eller någon av förvaltningsdomstolarna, gör en rubrik och skriver en artikel.

Kan man tänka sig att framöver få en journalistik som tränger in i ärendet och ger en seriös beskrivning av händelseutvecklingen? Vi läsare vill också veta något om allt det arbete och alla de lyckade insatser som genomförs för att skapa en utvecklande och lärande skolmiljö.

Jan-Åke Brorsson, Viskafors

Svar direkt: Journalistiken har till uppgift att berätta om nyheter. Att skolor i Borås hotades av mångmiljonviten är en oerhört viktig och allvarlig nyhet som är självklar för oss att berätta om. Våra läsare, som har barn på skolorna i Borås, har rätt att veta om det finns allvarliga brister på just deras skola. Att en skola fungerar bra är däremot i allmänhet ingen nyhet. Det är så som man kan förvänta sig att det ska vara.

Jag håller dock med om att många negativa artiklar, även om var och en av dessa är motiverade, tillsammans riskerar att ge en felaktig bild av en skola. Det är en fråga vi kämpar med på redaktionen. Vi strävar efter att också ta oss tid att berätta positiva saker. Du skriver att mellan 2016 och 2019 så har det bara vara negativa nyheter från Viskafors. Det är inte sant. I mars 2017 publicerade vi till exempel en stor artikel med rubriken: ”Den här skolan är inte värre än andra.” I artikeln gavs anställda på skolan chansen att nyansera bilden.

I juli 2017 berättade vi om sjunde- och åttondeklassare på Viskaforsskolan som sommarjobbade med att rensa och fixa. Deras mål vara att skapa trygghet på skolan och bli goda förebilder. På tisdag nästa vecka har vi bokat in ett besök på Viskaforsskolan i syfte att berätta om arbetet med att åtgärda de brister som fanns.

Hanna Grahn, agendachef, Borås Tidning

Läs mer

Sommarkrönika

Tänk att den fortfarande fungerar

”Ner i kartongen ska den inte igen.”

Nyheter

JUST NU: Haveri – flera populära appar har kraschat

Det är just nu störningar med strömningstjänsten Spotifys app, som inte kan öppnas i mobilen utan i stället direkt stängs av. På Twitter skriver Spotify att man undersöker problemet: "Något har gått snett och vi återkommer med information så fort vi kan."

Sport

Här är spelarbetygen efter förlängningsdramat

Elfsborg föll efter chanskavalkad mot IFK Göteborg i svenska cupen.

Herrljunga

Smittspårning pågår – covidsjuk arbetade i hemtjänsten: ”Oerhört nonchalant”

En person som arbetat inom hemtjänsten har bekräftats smittad. ”Det var en medveten handling”

17.45: Elfsborg–IFK Göteborg

Matchguide: Allt inför Elfsborgs cuprysare mot ärkerivalen

✓ Statistik på alla spelare ✓ BT:s tips ✓ Thelin: ”Det är vinna eller försvinna”

Nyheter

Olaglig bebyggelse vid Tolken måste bort

Anlade pirar, dammar och badtunna vid sjön, utan lov.