William Petzäll hittad död

Riksdagsledamoten William Petzäll hittades i går död i en lägenhet i Varberg. Han tjatade och tiggde för att få vård, enligt Berne Stålenkrantz som nära följt 24-åringens kamp mot sina svåra drogproblem.
Borås • Publicerad 2 september 2012
Foto: Erika Arnadottir/BT-arkiv

– Jag fick beskedet av hans mamma som gav mig tillåtelse att prata med media. Varken hon eller jag vill att detta dödsfall ska försvinna in i tystnaden, säger Berne Stålenkrantz som är ordförande i Svenska Brukarföreningen.

Även organisationens anhöriggrupp gick i går ut med en bekräftelse av dödsfallet, efter önskemål från Petzälls familj.

På lördagseftermiddagen fick ambulansen larm om att 24-åringen påträffats livlös i en lägenhet i centrala Varberg. Läkare som kallades dit konstaterade att han var död.

Polisen spärrade av lägenheten för teknisk undersökning och rättsmedicinsk undersökning kommer att göras för att fastställa dödsorsaken.

– Men för närvarande har vi inget som tyder på att mannen utsatts för brott, säger Lars Grimbeck, kommunikationschef vid Hallandspolisen.

Berne Stålenkrantz kopplar dödsfallet till Petzälls drogproblem. Senast i fredags fick han sms från honom.

– Han var upp och hälsade på mig på landet för inte så länge sedan och det var på tal om att han skulle komma upp till Stockholm på måndag. Vi har ju träffats en del där i samband med hans politiska uppdrag, säger Stålenkrantz.

–Det här dödsfallet har tagit mig oerhört hårt, tillägger han.

Hur mådde Petzäll den senaste tiden?

– Det var inte alls bra, svarar Stålenkrantz och berättar om en ung man som kämpade, tiggde och tjatade för att få adekvat och effektiv behandling.

– Men det var som om man tittade mer på dokumentationen av hans problematik istället för att lyssna på vad han sa. Jag har själv varit i den situationen, jag fick tjata sju år innan jag fick vård, säger Berne Stålenkrantz som var med om att grunda föreningen för cirka tio år sedan.

Han tror det spelade roll att William Petzäll var känd och omstridd.

– Om han varit någon annan och helt okänd hade det kanske inte behövt gå så här.

Den förre boråsaren William Petzäll valdes in i riksdagen för Sverigedemokraterna 2010. Men redan året efteråt lämnade han partiet och satt kvar i riksdagen som politisk vilde och han flyttade också till Varberg.

24-åringens problem med alkohol och droger har inte varit någon hemlighet. Han gjorde själv offentlighet åt dem och förklarade efter avhoppet från Sverigedemokraterna att drog- och narkotikapolitik skulle bli hjärtefrågor.

I somras skrev William Petzälls mor tillsammans med Agneta Söderlund från Svenska Brukarföreningens anhöriggrupp en debattartikel i Aftonbladet som var oerhört kritisk mot missbruksvården. De frågade sig om om tvivelaktig moralism gick före människors liv och hälsa.

– Jag har följt William länge och han bloggade också på vår hemsida om sin situation och sin kamp för att få behandling, säger Agneta Söderlund till BT.

I valet 2010 blev William Petzäll riksdagsledamot när Sverigedemokraterna kom in i riksdagen med totalt 5,7 procent av rösterna. Senare den hösten blev han ordförande i partiets ungdomsförbund.5 februari 2011 omhändertogs Petzäll för berusning och hamnade i fyllecell. Dagen efteråt tog han timeout från politiken. Några dagar senare började behandling mot missbruksproblem på Nämndemansgården i Skåne.2 augusti 2011 fördes Petzäll till sjukhus efter överdos av läkemedel. Partiet försökte få honom att lämna sin riksdagsplats, vilket han inte gick med på och istället skrevs han åter in på behandlingshem.26 september 2011 deklarerade Petzäll att han lämnade Sverigedemokraterna för att bli politisk vilde i riksdagen.

På senhösten 2011 tvångsvårdades William Petzäll för sitt missbruk, men förvaltningsrätten upphävde senare beslutet.

6 januari 2012 påträffades Petzäll kraftigt drogpåverkad i sin nya hemstad Varberg.

I mars 2012 åtalades han för ringa narkotikabrott, vilket ledde till en fällande dom och böter.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.