Annons

Westindien måste rivas - väggarna fulla med gift

Äldsta delen av Simonsland går inte att rädda. Väggarna innehåller alltför mycket gifter. Samhällsbyggnadsnämnden har beslutat att ge lov för rivning.
Borås • Publicerad 25 augusti 2011
Westindien i Simonsland ska rivas. Kjell Berggren sörjer resultatet av alla utredningar som ligger till grund för beslutet, men blickar framåt.
Westindien i Simonsland ska rivas. Kjell Berggren sörjer resultatet av alla utredningar som ligger till grund för beslutet, men blickar framåt.Foto: Anton Hedberg

Westindien rivs.

– Vi har verkligen kämpat för och vurmat för det här som är Simonslands pärla. Men nu måste vi vika oss, säger Kjell Berggren på Kanico, ägare till Simonsland.

Annons

Både Kanico och samhällsbyggnadskontoret har haft en gemensam önskan att bevara och rusta upp Westindien, berättar stadsarkitekt Tomas Rossing.

– Det är en spännande miljö med fasaderna som går rakt ner i Viskan. Det är förfallet, men nästan poetiskt vackert. Så det är med stor smärta vi tar beslutet.

När detaljplanen togs fram för Simonsland gjordes det ett bevarandeprogram.

– Från början var hela kvarteret skyddat, men när vi jobbade med frågan visade det sig svårt att klara detta, säger Tomas Rossing. Vi visste att det fanns föroreningar, men ville spara det allra viktigaste, en vägg mot Viskan och en vägg mot Lutgränd.

Ingen av de miljöundersökningar som gjordes under arbetet med detaljplanen visade föroreningar i ytterväggarna, däremot var det uppenbart att bjälklag var förorenade. När länsstyrelsens miljöenhet skulle besluta om sanering påpekade man att det förekommit våta verksamheter i byggnaden och att det saknades undersökning av väggarna.

Undersökningar visar att det finns arsenik, barium, kvicksilver, krom, bly och vanadin lagrat i väggarna. Samtliga prover visar på något ämne som överskrider gränsvärdet för känslig markanvändning. Framförallt är halten av kvicksilver hög.

– När vi fick veta att det är kvicksilver i väggarna var det bara att vika sig, säger Kjell Berggren. Kvicksilver är ett ämne som inte får finnas och inte går att kapsla in.

Samhällsbyggnadsnämnden sa först nej till att riva väggarna. Först ville politikerna veta vad Kanico tänkte sig i stället för den gamla byggnaden.

– Nu blir det en restaurang och fyra samlingssalar och det hade varit svårt att få ihop det med ett bevarande, säger Tomas Rossing. Men vi förlorar den historiska miljön, det här är första delen av Simonsland som skulle tillföra en estetisk dimension om det fick vara kvar.

– Det finns några gamla broar i anslutning till Westindien och dem skulle vi nu vilja bevara.

Annons

Stadsantikvarie Fredrik Hjelm ser rivningen som en stor förlust. Han har kämpat för att Westindien skall bevaras, men också för andra delar av Simonsland, som den lägre av skorstenarna som nu rivs.

– För mig är det ett tungt besked och det är en oerhört stor förlust för hela området och projektet. Men nu har vi fått svart på vitt att det är farligt att vistas i huset och då kan vi inte argumentera mot.

Samhällsbyggnadsnämndens politiker var eniga om rivningslov.

– Det är tråkigt, men vad har vi för alternativ, vi måste vara realistiska, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Bertil Myhr­berg (M).

Kjell Berggren säger att han nu vill göra något riktigt bra av Westindien.

– Nu vänder vi och ser det positiva i stället.)

Marianne Hedenryd
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons