Annons

Webb-tv: Veterantåg tuffade genom Sjuhärad

I går rullade två veterantåg genom Sjuhärad.
Borås • Publicerad 26 maj 2008
Det blev trångt på perrongen i Borås när tåget gjorde ett uppehåll.
Det blev trångt på perrongen i Borås när tåget gjorde ett uppehåll.Foto: Lars-Åke Green

BORÅS/SJUHÄRAD.

Och på stationerna längs vägen samlades folk för att kika på de gamla vagnarna och uppleva tågresandet som det var förr.

Annons

Det luktar kol på perrongen och det pyser ut rök från ångloken. Tua Hurtig Wigforss och sonen Gustav Wigforss som åkt från Vesene passar på att titta ordentligt på tåget när det stannar i Borås för ett längre uppehåll.

– Det var jättekul att åka. Man kunde öppna fönstret och titta ut. Toaletterna har hål rakt ner, säger 10-årige Gustav Wigforss.

Det är första gången han åker med ett så gammalt tåg.

– Jag har bara tittat på dem innan. Det är väldigt fint. Jag är intresserad av saker som rullar.

Ångloken är från 1910-talet, men vagnarna är nyare. Det ena tåget har vagnar från 1960-talet och det andra från 1940-talet. Far som farfar, kallas dagen. Men många, utom de allra yngsta passagerarna, känner nog igen tågen.

– De här tågen gick fram till 1990-talet, säger tågbefälet Per-Inge Samuelsson.

Restaurangvagnarna är äldre, från 1940 respektive 1920-talet. Där kan man inte köpa tidstypisk mat, men kaffe, kaka, smörgåsar och korv med bröd kan man få. Det är Krister Engström som för dagen arbetar i restaurangvagnen, klädd i tidstypiska kläder.

– Jag är engagerad i Landeryds järnvägsmuseum som samarbetar med Bergslagernas Järnvägssällskap. Det här är så roligt för oss tågidioter!

Far som farfar Bergslagernas Järnvägssällskap arrangerade tågdagen Far som farfar. Det är 27 år sedan sist.Ångloken trafikerade sträckan Herrljunga-Varberg under hela dagen. Första tåget avgick 8.10 från Varberg.För hundra kronor kunde man åka hur mycket som helst under hela dagen. Den som klädde sig tidstypiskt fick åka för halva priset.

Katarina Anicic
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons